1999 Cilt 18 Sayı 1-2
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/17773
Browse
Browsing by Department "Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Item Farklı karma yem formlarının karayaka kuzuların besi performansı ile kesim ve karkas özellikleri üzerine etkisi(Uludağ Üniversitesi, 1999) Türkmen, İ. İsmet; Balcı, Faruk; Veteriner Fakültesi; Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim DalıBu çalışma farklı karma yem formlarının Karayaka kuzuların besi performansı, rumen pH'sı ile kesim ve karkas özellikleri üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Kırk sekiz gün sürdürülen araştırma, her biri 15 'er kuzudan oluşan 3 grup üzerinde yürütülmüştür. Gruplar 1., 2. ve 3. grup şeklinde isimlendirilmiş ve besi dönemi boyunca sırasıyla toz karma yem + yonca kuru otu, öğütülmemiş karma yem + yonca kuru otu ve sadece öğütülmemiş karma yem ile beslenmişlerdir. Araştırmada 1., 2. ve 3. gruplarda, deneme sonu ortalama günlük canlı ağırlık artışları sırasıyla 247, 251 ve 213 g, yemden yararlanma oranları 7. 214, 7. 326 ve 7. 755 ve rumen pH değerleri 5.98, 6.19 ve 6.11 olarak saptanmıştır. Besi performansları bakımından gruplar arasındaki farklılıklar önemli bulunmamıştır. Grupların kesim ve karkas özellikleri birbirine benzer olmuştur. Sonuç olarak, karma yem formunun konsantre yemlere dayalı olarak beslenen kuzuların besi performansı ile kesim ve karkas özelliklerini etkilemeyeceği kanısına varılmıştır.Item Farklı yem fabrikalarında üretilen broyler yemlerinin besin maddeleri içerikleri ve performans üzerine etkileri yönünden incelenmesi(Uludağ Üniversitesi, 1999) Alp, Müjdat; Kahraman, Recep; Kocabağlı, Neşe; Veteriner Fakültesi; Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim DalıBirbirini izleyen iki ayrı denemede, toplam sekiz farklı yem fabrikasına ait brayler civciv ve büyütme yemlerinin besin maddeleri içerikleri ve bunların performansa etkileri incelenmiştir. İki ayrı denemede her birinde 50'şer adet civciv bulunan 8 grupta toplam 400 adet günlük et tipi Avian hibrit civciv kullanılmıştır. İlk denemede farklı fabrikalara ait yemlerle beslenen gruplar ve civcivlere yedirilen yemler A, B, C, D; ikinci denemede ise E, F, G ve H şeklinde adlandırılmışlardır. Deneme birbirini izleyen 6'şar haftalık dönemlerde yürütülmüştür. Besin maddesi ve enerji değerleri göz önüne alındığında, sekiz ayrı fabrikada üretilen brayler başlangıç yemlerinden B, büyütme yemlerinden ise C yeminin TSE standartlarına uygun olduğu saptanmıştır. Başlangıç yeminin yedirildiği ilk üç haftanın sonunda en yüksek canlı ağırlık ortalaması, l denemede B grubunda, ll. denemede ise E grubunda saptanmıştır (p<0 .001). Deneme sonu canlı ağırlık ortalamaları dikkate alındığında, l denemede gruplar arasında istatistiksel önemde bir fark bulamazken, Il. denemede E ve G grupları en yüksek canlı ağırlığa ulaşmışlardır (p<0.001). Bu sonuçlara göre, Türkiye'de üretilen broyler yemlerinin çoğunun TSE standartlarına göre ikinci sınıf yem niteliğine sahip oldukları görülmüştür.Item Süt sığırı rasyonlarında ilave yağların kullanılma olanakları(Uludağ Üniversitesi, 1999) Türkmen, İ. İsmet; Veteriner Fakültesi; Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim DalıSüt sığırı rasyonlarına enerji yoğunluğunu artırabilmek için yağ ilavesi yapılmaktadır. İlave yağların süt verimi ve bileşimi üzerine etkilerini inceleyen pek çok çalışma yapılmıştır. Son yıllarda ise süt sığırı rasyonlarına yağ katılması ile rumen protein yapılabilirliği ya da selüloz kaynağı arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Bu derlemede süt sığırı rasyonlarına yağ ilave edilmesinin rumen fermantasyonu, süt verimi ve bileşimi üzerine etkileri incelenmiştir. Ayrıca, yağ kullanımı ile rumen protein yıkılabiiirliği veya selüloz kaynağı arasındaki ilişki de tartışılmıştır.