Süt sığırı rasyonlarında ilave yağların kullanılma olanakları

1999

Süt sığırı rasyonlarına enerji yoğunluğunu artırabilmek için yağ ilavesi yapılmaktadır. İlave yağların süt verimi ve bileşimi üzerine etkilerini inceleyen pek çok çalışma yapılmıştır. Son yıllarda ise süt sığırı rasyonlarına yağ katılması ile rumen protein yapılabilirliği ya da selüloz kaynağı arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Bu derlemede süt sığırı rasyonlarına yağ ilave edilmesinin rumen fermantasyonu, süt verimi ve bileşimi üzerine etkileri incelenmiştir. Ayrıca, yağ kullanımı ile rumen protein yıkılabiiirliği veya selüloz kaynağı arasındaki ilişki de tartışılmıştır.
Fats can be supplemented to increase energy density to the rations of dairy cattle. Many researches have been done to investigate the effects of supplemental fats on milk yield and composition. Recently, the experiments have been conducted to examine the relationship between fat addition to the rations of dairy cattle and rumen protein degradability or cellulose resource. In this review, the effects of fat supplementation to the rations of dairy cattle on rumen fermentation, milk yield and composition were described In addition, it was also discussed the relationship between the fat usage and rumen protein degradability or cellulose resource.

Yağ ilavesi, Süt sığırı, Protein yıkılabilirliği, Selüloz, Fat supplementation, Dairy cattle, Protein degradability, Cellulose

Türkmen, İ. İ. (1999). ''Süt sığırı rasyonlarında ilave yağların kullanılma olanakları''. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(1-2), 251-261.