1980 Cilt 7 Sayı 3

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 20 of 25
  • ItemOpen Access
    Ketamin ve pentobarbital'in sıçan böbrek üstü bezlerinde tirozin hidroksilaz aktivitesine etkileri
    (Bursa Üniversitesi, 1980) Özyurt, Gürayten; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Kalp-damar sisteminde uyarıcı etki yapan Ketamin İle depresyon yapan Pentobarbital'in Tirozin hidroksilaz aktivitesine etkileri araştırıldı. Kg/100 mg. Ketamine Kg/ 30 mg. Pentobarbital 10'ar sıçandan oluşan gruplara periton içine enjekte edildi. Tirozin hidroksilaz aktivitesi böbrek üstü bezlerinde radyo enzimatik yöntemle ölçüldü. Gerek Ketamine, gerekse Pentobarbital enzim aktivitesine anlamlı bir değişiklik yada (p > 0.05) (p > 0.05). Bu sonuçlardan , Ketamin 'in katekolamin sentezine etkisinin henüz açıklık kazanamadığı düşüncesine varıldı.
  • ItemOpen Access
    Depresyonda biyojen aminlerin rolü ve biyojen amin prekürsörlerinin tedavideki etkinliği
    (Bursa Üniversitesi, 1980) Verimli, Arif; Taneli, Bilgen; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Bu yazıda, depresyon patogenezinde biyojen amin varsayımlar ve biyojen amin prekürsörlerinin depresyon tedavisindeki yeri ile ilgili son görüşler gözden geçirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Dejeneratif eklem romatizmaları ve komplikasyonlarında balneoterapi ve önemi
    (Bursa Üniversitesi, 1980) Çimşit, Maide
    Yeraltı sıcak maden suyu tatbikleri ve kaplıca bölgesinin iklim özelliklerinden yararlanmak suretiyle yapılan bir tedavi olan Balneoterapi, en geniş uygulama alanını dejeneratif eklem romatizmaları ile bunların komplikasyonları olarak ortaya çıkan çeşitli fibrositis hallerinde bulunur. Yurdumuzda henüz yeterince değerlendirilmek ile birlikte, kaplıca tedavisi, preartroz döneminde de endikedir. Bu hususun koruyucu hekimlik açısından dikkate alınması gerekir.
  • ItemOpen Access
    Unstabl angina pectoris
    (Bursa Üniversitesi, 1980) Yenigün, Mustafa; Cordan, Jale; Hünük, Ahmet; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Unstabl Angina Pectoris klasik angina pectoristen arklı; anamnez, klinik tablo, elektrokardiografi bulgulara sahiptir. Bu klinik sendromun tanımlanmasına elektrokardiyogram beraber non invaziv metotlardan yararlanılır. Koroner anjio ve ameliyatların arttığı 1950 yılından beri sendromun tanımlanması ve klasik angina pektoriste ayırt edilmesi önem kazanmıştır. Son zamanlarda gelişen koroner arter cerrahisi tıbbi tedavi kadar iyi sonuçlar vermektedir.
  • ItemOpen Access
    Dijital entoksikasyonuna bağlı aritmiler
    (Bursa Üniversitesi, 1980) Hünük, Ahmet; Cordan, Jale; Yenigün, Mustafa; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Dijital intoksikasyonunda, bilinen her tıp aritmiye rastlanabilir. Yazıda en sık rastlanan aritmi tiplerinden söz edilecektir.
  • ItemOpen Access
    Dijital entoksikasyonunda kan dijital seviyesinin tanıdaki önemi
    (Bursa Üniversitesi, 1980) Hünük, Ahmet; Cordan, Jale; Yenigün, Mustafa; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Klinikte efektif bir şekilde kullanılan dijital glikozidleri yüksek dozda kullanıldıkları zaman intoksikasyon semptomlarına neden olurlar. Toksisitesi olmayan kardiyak glikozid yoktur. Dijital intoksikasyonunda dijital duyarlılığı ve dijital rezistansının bilinmesi önemlidir.
  • ItemOpen Access
    Medikal deontolojinin anlamı ve modern tıp açısından önemi
    (Bursa Üniversitesi, 1980) Erdemir, Ayşegül Demirhan; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Bu çalışmada, medikal deontolojinin tarihi gelişimi belirtilmekte ve bu bilim dalının modern tıp açısından önemi açıklanmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Myastenia gravis ve gebelik
    (Bursa Üniversitesi, 1980) Küçükkömürcü, Şakir; Esmer, Ahmet; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Myasthenia gravis, doğum kliniklerinde sık rastlanılan bir hastalık değildir. Gebelik, doğum ve lohusalık dönemlerinde hastalığın seyrinde değişiklikler görülebilir. Tedavide kullanılan ilaçlar fötüs ve yenidoğan üzerine zararlı etki göstermemektedir. Kliniğimizde izlediğimiz bir Myastenia Gravis ve Gebelik olgusu sunulmuş ve literatür gözden geçirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Kalp hastası hamile annelerin, gebelik süresince aldıkları ilaçların fötüs üzerindeki olumsuz etkileri
    (Bursa Üniversitesi, 1980) Meriç, Nurten; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Bu makalede gebe kardiyakların, hamilelik sırasında kardiyak komplikasyonları tedavi için aldıkları ilaçların, fötüs üzerindeki olumsuz etkileri gözden geçirildi.
  • ItemOpen Access
    Sporda doping sorunu
    (Bursa Üniversitesi, 1980) Kaçar, Murat; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Bu yazıda doping uygulaması, doping kapsamına giren, sporcular tarafından kullanılması yasak olan ilaçlar ele alınmış, doping tipleri, dopingle ilgili özel problemler incelenmiş, dopingin kısa ve uzun dönemde sporcu için zararlı sonuçları gözden geçirilmiştir.
  • ItemOpen Access
    Bası yaralarının cerrahi yöntemlerle onarımı
    (Bursa Üniversitesi, 1980) Özcan, Mesut; Güler, Nezih; Kayhan, Önder; Karaca, Fikret; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Kliniğimizde cerrahi yöntemlerle tedavi edilen 5 olgu nedeniyle bası yaraları gözden geçirilmiştir. Olgularımıza ve kaynak verilerine dayanarak cerrahi yöntemlerin, konservatif yöntemlere karşı üstünlükleri vurgulanmıştır.
  • ItemOpen Access
    Anestezi sırasında ortaya çıkan tireotoksik kriz ve tedavisi
    (Bursa Üniversitesi, 1980) Özyurt, Gürayten; Özcan, Berin; Ömür, Nedret; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Anestezi sırasında tirotoksik kriz oluşan hastada, yarı açık anestezi sistemi ile % 100 oksijenasyon, yüzeyel soğutma, buzlu sıvı infüzyonu kapsayan destek tedavisi uygulandı. Destek tedavisinin, Propranolol, Glukokortikoid ve Propiltiourasil kombine eden ilaç tedavisi kadar önemli olduğu sonucuna varıldı.
  • ItemOpen Access
    Adolesanda böbrek adenokarsinomu
    (Bursa Üniversitesi, 1980) Özyurt, Mustafa; Kaner, Cengiz; İğdeli, Mete; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Onaltı yaşında bir adolesanda rastladığımız böbrek adenokarsinomunu, literatürü gözden geçirerek sunuyoruz.
  • ItemOpen Access
    İleri over kanseri tedavisinde «second-look» ameliyatının yeri
    (Bursa Üniversitesi, 1980) Töre, Gökhan; Budaras, Adnan; Bilge, Nijad; Çerçel, Haldun; Aldemir, Osman
    İlk laparatomisinde inoperabl bulunmuş ileri over kanseri olgularına kemoterapi veya radyoterapi uygulanmaktadır. Bu olguların bir kısmında yapılan tedavilere çok iyi cevaplar alınmakta ve tümöral kitlelerde büyük ölçüde regresyonlar elde edilmektedir. Bu olgularda ikinci bir cerrahi girişimle kalan tümör dokusunun çıkarılması yaşam oranını artırmak ve hastanın hastalık belirtisi olmaksızın yaşayabilmesini sağlamaktadır. Bunun dışında over kanserli olgularda değişik endikasyonları da ikincil cerrahi girişim uygulamaları yapılmaktadır. Bu çalışmada ileri over kanseri olgularında uygulanabilecek olan bu ikincil cerrahi girişim (Second·Look op.) in yeri ve önemi, İstanbul üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Radyoterapi Kürsüsü materyalinden örnekler verilerek belirtilmeye çalışıldı.
  • ItemOpen Access
    Anorektum ve sigmada malign melanom
    (Bursa Üniversitesi, 1980) Doğruyol, Hasan; Birinç, Şerif; Devranoğlu, Muammer; Kızıl, Ayhan; Karaca, Fikret; Onat, Atalay; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Anorektum ve sigmada lokalize iki malign melanom olgusunu klinik ve patolojik bulgularıyla tanımladık. Hastalık nadirdir, fakat hastaların prognozu kötüdür. Histolojik olarak neoplastik hücreler sıklıkla diğer kanserlere benzer. Tedavi, yeterli radikal cerrahidir.
  • ItemOpen Access
    Akut mide volvulusu
    (Bursa Üniversitesi, 1980) Özcan, Mesut; Çetinkaya, Çetin; Taşdelen, İsmet; Devranoğlu, Muammer; Tor, Çetin; Karaca, Fikret; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    2 yaşındaki bir çocukta görülen akut mide volvulusu bildirildi. Akut mide volvulusunun klinik belirtileri, sınıflandırılması, etyopatogenezi ve tedavisi gözden geçirerek tartışıldı.
  • ItemOpen Access
    Kalp blokları ve ritm bozukluklarında «pacemaker» uygulanımı
    (Bursa Üniversitesi, 1980) Sezer, Hüsnü; Kalaycıoğlu, Ertem; Başcıoğlu, Erdal; Özkan, Hayati; Özdemir, İ. Ayhan; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    1977 yılında kurulmuş bulunan kliniğimizde bugüne değin 17 hasta, pacemaker uygulanması ile tedavi edildi. 12-80 yaşları arasında ve yaş ortalamaları 58 olan bu hastalardan 6'sı kadın, 11 'i erkek idi. 7'si A.V. tam blok sonucu oluşmuş Adams Stokes senko bu ile acil olarak görülen olgulardan 8 'ine önce geçici pacemaker konulmuş, ardından kalıcı pacemaker uygulanmış, 9 'una ise doğrudan kalıcı pacemaker yerleştirilmiştir. 15 olguda kalıcı pacemaker transvenöz yolla uygulanmış, gelişme çağında bulunan 2 'sinde epikardiyal yol yeğlenmiştir. Hastalarımızın tümü sağlıklı olarak yaşamlarını sürdürmek ve güncel uğraşlarını yerine getirebilmektedirler. Yazıda pacemaker uygulanımında kliniğimizce izlenen yol ve teknik belirtilmekte günümüz pacemaker endikasyonları tartışılmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Akut aorta disseksiyonunda tanı ve sağıtım
    (Bursa Üniversitesi, 1980) Özdemir, İ. Ayhan; Kalaycıoğlu, Ertem; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Aorta diseksiyonu, erken ve doğru tanımlanması zorunlu olan akut ve ciddi bir olaydır. Hastalığın tanımlanmasında, akut aort diseksiyonunun düşünülmesi en önemli faktördür. 12 akut aorta diseksiyonunda uygulanan sağılımda ana yöntem hastalığın sitabil duruma getirilmesidir. Nitroprusside veya trimethaphan ile sistolik kan basıncının düşürülmesi (100-120 mm. Hg) sorumludur. Tele Akciğer ve anjiografi diseksiyonun türünün saptanması ve tanımın doğruluğu için gereklidir. Tıbbi sağıtım komplikasyonsuz B tipleri için yeterli olduğu gibi A tipleri için erken dönemde şarttır. Cerrahi sağıtım, tüm komplikasyonlu disseksiyonlarda ve A tiplerde en başarılı yöntemdir.
  • ItemOpen Access
    Pentazosin + diazepam kombinasyonunun (pentazepam) ayılma süresine ait bir çalışma
    (Bursa Üniversitesi, 1980) Özyurt, Gürayten; Akgün, Tahsin; Şahin, Şükran; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Cerrahi ufak girişimler uygulanan genel durumu iyi, ayaktan gelen on hastada ven içine Pentazosin 0,5 mg./kg. + Diazepam 0,33 mg./kg. kombinasyonu (Phenazepam) uygulandı. Hastalara premedikasyon verilmedi, spontan solunumları korundu, endotrakeal entübasyon uygulanması. Ancak 30 dakikayı aşan işlemlerde, 3 hastaya N2 0/02 maske ile inhale ettirildi. Hastalara anestezi öncesi, sonrası Ayılma Değeri, ikinci dördüncü saatlerde Gestalt, Karışık Harfler, Toplama ve Labirent testleri uygulandı, Ayılma Değerleri saptandı. Bütün testler ve Ayılma Değerlendirmesi ile anestezi öncesi ile anestezi sonrası birinci, ikinci ve dördüncü saatlerde ayılma süresi bakımından anlamlı fark bulunmadı. Hastaların anestezi sonrası ilk saatlerde bile uyanık ve yüksek Ayılma Değeri taşımaları nedeniyle, 30 dakikayı geçmeyen ufak cerrahi işlemler için Phenazepam 'ın kolay ve emin anestezik kombinasyonu olduğu düşüncesine varıldı.
  • ItemOpen Access
    Sezarienle doğan bebeklerde arteriel kan gazı ve apgar değerleri
    (Bursa Üniversitesi, 1980) Özyurt, Gürayten; Korfalı, Gülsen; Bursa Üniversitesi/Tıp Fakültesi.
    Sezarien ameliyatı ile doğan bebeklerin ilk 5 dakikadaki Apgar değerleri ile, göbek kordonundan kros klemp konularak alınan arteriyel kan gazları (pH, P02 , PC02 ) değerleri araştırıldı. 17 anneye genel anestezi (Thiopental Sodium, Süksinilkolin-entübasyon ve N20/02 ) 2 annede Epidural (% 2 'lik Lidokain 25 cc.) analjezi uygulandı. Apgarı yüksek, canlı bebeklerde pH 7,23'ün üstünde ve yüksek P02 bulundu. İndüksiyonda annenin sistolik arter basıncında ani ve büyük düşmeler, bebek P02'nda da düşmeye neden oldu.