1999 Cilt 18 Sayı 1-2
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/17773
Browse
Browsing by BUU Author "Türkmen, İ. İsmet"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Item Farklı karma yem formlarının karayaka kuzuların besi performansı ile kesim ve karkas özellikleri üzerine etkisi(Uludağ Üniversitesi, 1999) Türkmen, İ. İsmet; Balcı, Faruk; Veteriner Fakültesi; Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim DalıBu çalışma farklı karma yem formlarının Karayaka kuzuların besi performansı, rumen pH'sı ile kesim ve karkas özellikleri üzerine etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Kırk sekiz gün sürdürülen araştırma, her biri 15 'er kuzudan oluşan 3 grup üzerinde yürütülmüştür. Gruplar 1., 2. ve 3. grup şeklinde isimlendirilmiş ve besi dönemi boyunca sırasıyla toz karma yem + yonca kuru otu, öğütülmemiş karma yem + yonca kuru otu ve sadece öğütülmemiş karma yem ile beslenmişlerdir. Araştırmada 1., 2. ve 3. gruplarda, deneme sonu ortalama günlük canlı ağırlık artışları sırasıyla 247, 251 ve 213 g, yemden yararlanma oranları 7. 214, 7. 326 ve 7. 755 ve rumen pH değerleri 5.98, 6.19 ve 6.11 olarak saptanmıştır. Besi performansları bakımından gruplar arasındaki farklılıklar önemli bulunmamıştır. Grupların kesim ve karkas özellikleri birbirine benzer olmuştur. Sonuç olarak, karma yem formunun konsantre yemlere dayalı olarak beslenen kuzuların besi performansı ile kesim ve karkas özelliklerini etkilemeyeceği kanısına varılmıştır.Item Maya kültürünün (saccharomyces cerevisiae) süt sığırlarında bazı kan parametreleri ve süt verimine etkisi(Uludağ Üniversitesi, 1999) Galip, Nurten; Aydın, Cenk; Yaman, Kemalettin; Biricik, Hakan; Türkmen, İ. İsmet; Veteriner Fakültesi; Fizyoloji Ana Bilim DalıAraştırmada 3 ile 4 yaşlı 6 baş Esmer ve 18 baş Holştayn süt ineği kullanıldı. Sütçü inekler kontrol ve deneme olarak 12 'şer başlık 2 gruba ayrıldı. Her iki gruptaki hayvanların süt verimi ile yaş ve ırk yönünden benzer olmalarına dikkat edildi. Çalışma 10 hafta sürdü. Bütün hayvanlar konsantre yem ve bezelye silajı ile beslendi. Deneme grubunun konsantre yemine hayvan başına 10 gün düzeyinde Saccharomyces cerevisiae (S. C) canlı maya kültürü katıldı. Sığırlardan denemenin 1,30. ve 60. günlerinde alınan kan örnekleri hematokrit (PCV), hemoglobin (Hb), alyuvar (RBC). ortalama alyuvar hacmi (OAH), ortalama alyuvar hemoglobini (OAHb), ortalama alyuvar hemoglobin yogunlugu (OAHbY), plazma sodyum - potasyumu (PNa-PK), alyuvar sodyum - potasyumu (ENa-EK) ve glutatyon yönlerinden incelendi. Deneme süresince kontrol ve deneme gruplarında benzer değerler bulundu. Ayrıca hayvanların haftalık süt verimleri belirlenerek kayıt altına alındı. Süt verimleri de gruplarda deneme süresince benzer bulundu. Sonuç olarak süt sığırı rasyonlarına canlı maya kültürü ilave edilmesinin bazı kan parametreleri üzerine olumsuz bir etkisinin olmadığı söylenebilir.Item Süt sığırı rasyonlarında ilave yağların kullanılma olanakları(Uludağ Üniversitesi, 1999) Türkmen, İ. İsmet; Veteriner Fakültesi; Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim DalıSüt sığırı rasyonlarına enerji yoğunluğunu artırabilmek için yağ ilavesi yapılmaktadır. İlave yağların süt verimi ve bileşimi üzerine etkilerini inceleyen pek çok çalışma yapılmıştır. Son yıllarda ise süt sığırı rasyonlarına yağ katılması ile rumen protein yapılabilirliği ya da selüloz kaynağı arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Bu derlemede süt sığırı rasyonlarına yağ ilave edilmesinin rumen fermantasyonu, süt verimi ve bileşimi üzerine etkileri incelenmiştir. Ayrıca, yağ kullanımı ile rumen protein yıkılabiiirliği veya selüloz kaynağı arasındaki ilişki de tartışılmıştır.