2022 Cilt 36 Sayı 1
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/27441
Browse
Browsing by Department "Ziraat Fakültesi"
Now showing 1 - 7 of 7
- Results Per Page
- Sort Options
Item Bursa ekolojik koşullarında bazı ekmeklik buğday (triticum aestivum l.) çeşitlerinin tarımsal özelliklerinin değerlendirilmesi(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2022-06-01) Aydoğan, Recep; Yağdı, Köksal; Ziraat Fakültesi; Tarla Bitkileri Bölümü; 0000-0001-9787-6209; 0000-0003-1567-9397Bu çalışma Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulama ve Araştırma Merkezinde 2016-2017 yetiştirme sezonunda bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinin verim özellikleri yönünden incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, bitki boyu, başak boyu, başakta başakçık sayısı, başakta tane ağırlığı, başakta tane sayısı, bin tane ağırlığı, tane verimi gibi tarımsal özellikler incelenmiştir. Araştırmada ele alınan verim öğelerinin ortalamalarına göre bitki boyu yönünden en yüksek değeri Demir 2000 (117,0 cm) çeşidi vermiştir. Başak boyu bakımından en yüksek değeri Çetinel 2000 (13,8cm) çeşidi verirken, Segor (25,20 adet) çeşidi başakta başakçık sayısı bakımından, Cömert (71,9 adet) çeşidi başakta tane sayısı bakımından, Altay 2000 (3,30 g) çeşidi başakta tane ağırlığı bakımından, Pehlivan (57,2 g) çeşidi ise bin tane ağırlığı yönünden en yüksek değerleri vermişlerdir. Çalışmada dekara tane verimi bakımından Köksal 2000 (656,2 kg da-1 ) çeşidinin diğer çeşitlere üstünlük sağladığı belirlenmiştir.Item Doğal fermente gıdalardan izole edilen muhtemel laktik asit bakterilerinin antimikrobiyal aktiviteleri ve laktik asit üretim düzeylerinin incelenmesi(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2022-06) Gümüştaş, Mehmet; Özkan, Sibel Ayşıl; Altuntaş, Evrim Güneş; Özoğlu, Özüm; Ziraat Fakültesi; Gıda Mühendisliği Bölümü; 0000-0003-3600-142XLaktik asit bakterileri pek çok fermente ve probiyotik gıdanın bünyesinde yer alan faydalı bakterilerdir. Bu bakterileri önemli kılan özellikleri arasında GRAS (Generally Recognized As Safe) statüde olmaları ve ürettikleri antimikrobiyal metabolitler bulunmaktadır. Laktik asit bakterilerinin ürettiği antagonistik etkiye sahip en önemli metabolit bu gruba adını veren laktik asit olup; bunun yanısıra hidrojen peroksit, asetik asit, diasetil, bakteriyosin vb. metabolitler ile de antagonistik etkiye neden olmaktadırlar. Bu çalışmada çeşitli peynir, sucuk ve kefir örneklerinden izole edilen 23 adet muhtemel laktik asit bakteri izolatının Salmonella Enteritidis ATCC 13076, Streptococcus mutans ATCC 25175, Escherichia coli ATCC 25922, Bacillus subtilis ATCC 6633 ve Staphylococcus aureus ATCC 43300 (metisilin ve oksasilin dirençli) patojenleri üzerindeki inhibisyon etkisi Agar Spot Yöntemi ile araştırılmıştır. Test sonucunda pozitif etki gösteren izolatların süpernatantları ile Kuyu Difüzyon denemesi gerçekleştirilmiştir. Son olarak izolatların ürettiği laktik asit miktarları HPLC yöntemi ile de belirlenmiştir. Agar Spot Testi’ne göre izolatların neredeyse tamamı tüm patojenler üzerinde etkinlik gösterirken, patojenler üzerindeki inhibisyon etkiyi gösteren zon çaplarının 1-24.5 mm aralığında değiştiği tespit edilmiştir. 24.5 mm zon çapı ile maksimum etki 31 nolu izolat tarafından E.coli ATCC 25922 üzerinde gözlemlenirken; 1 mm zon çapı ile minimum etki 431 nolu izolat tarafından S. Enteritidis ATCC 13076 test mikroorganizmasına karşı gözlemlenmiştir. Kuyu Difüzyon Testi’nde ise hiçbir pozitif sonuç elde edilememiş ve bu nedenle bakterilerin antagonistik etkilerinin daha çok laktik asit üretiminden kaynaklandığı düşünülmüştür. Yapılan kromatografik çalışma ile laktik asit bakterilerinin ürettiği laktik asit miktarının 0.13-5.52 mmol aralığında olduğu gözlenmiştir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar laktik asit bakterilerinin bakteriyosin gibi önemli protein bazlı inhibitörleri üretmese bile, ürettiği temel metabolit olan laktik asit ile etkin bir antimikrobiyal aktivite kapasitesine sahip olduğunu göstermektedir.Item Effects of different nitrogen doses on forage yield of some sweet sorghum [sorghum bicolor var. saccharatum (l.) mohlenb.] varieties(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2022-06-01) Yönter, Fikret; Taşkın, Sinem Zere; Bilgili, Uğur; Ziraat Fakültesi; Tarla Bitkileri Bölümü; 0000-0002-4813-1611; 0000-0002-2243-2993; 0000-0003-0801-7678This study was carried out to determine the forage production potentials of different sweet sorghum genotypes under Mediterranean-type climate conditions as the second crop in 2020. Three different sweet sorghum genotypes (Erdurmuş, Uzun varieties, and M81-E line) and four nitrogen doses (0.0, 7.5 12.5, 17.5 kg da-1) were used in this research. The experimental design was a randomized complete block with three replications. Some parameters such as plant height, stem diameter, plant number per m2, leaf number, leaf and stem ratio, forage yield, and dry matter yield of sweet sorghum genotiyps were investigated in the experiment. According to the results, M81-E gave the highest values in terms of stem diameter, leaf number, forage yield, and dry matter yield parameter compared to other genotypes. Forage yield values of the genotypes were between 2969.9 and 5815.0 kg da-1 and dry matter yield values were 1105.7 and 2837.8 kg da-1. Forage yield values vary between 2920.1 and 4674.6 kg da-1 for the nitrogen doses. The highest forage yield was obtained at 12.5 and 17.5 kg da-1 nitrogen doses, which were in the same statistical group. Fertilization can be made with a 12.5 kg da-1 nitrogen dose in sweet sorghum due to the negative environmental effects of chemical fertilizers.Item Ekmeklik buğday (triticum aestivum l.) hat ve çeşitlerinin farklı çevrelerde bazı tarımsal özellikler yönünden incelenmesi(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2022-06-01) Koç, Samet; Çifci, Esra Aydoğan; Fen Bilimleri Enstitüsü; Tarla Bitkileri Bölümü; 0000-0001-9823-2325; 0000-0002-7473-014017 adet ekmeklik buğday hattı ve 8 adet ekmeklik buğday çeşidinin verim denemesine alındığı bu araştırma, 2019-2020 yetiştirme sezonunda Bursa ekolojik şartlarında iki farklı lokasyonda (İnegöl/Boğazköy ve Karacabey/Fevzipaşa) üretici tarlalarında Tesadüf Blokları Deneme Desenine göre 4 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada çeşitlerin ve hatların bitki boyu, başakta tane sayısı,1000 tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı ve tane verimi ile başaklanma süresi, yatma dayanımı ve soğuk zararına karşı gösterdikleri tepkiler incelemeye alınmıştır. Araştırmada birleştirilmiş analiz sonuçlarına göre genotip ortalamaları; başaklanma süresi 142.25 - 149.75 gün, bitki boyu 68.50 - 86.50 cm, başakta tane sayısı 47.25 - 64.13 adet, bin tane ağırlığı 26.96 -36.25 g, hektolitre ağırlığı 68.18 - 78.0 kg, tane verimi 417.0 - 780.0 kg da-1, yatma dayanımı % 92.0 - %100.0 ve soğuk zararı ise 1.00 - 4.63 aralığında değişmiştir. Deneme sonucu her iki lokasyon bakımından Bursa ili buğday verimi ortalaması olan 364 kg da-1’ın üstünde tane verimine sahip genotiplerin mevcudiyetini göstermiştir.Item Evaluation of Gebze-Orhangazi-İzmir Highway’s landscape plants(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2022-06-01) Özkan, Esra; Zencirkıran, Murat; Ziraat Fakültesi; Peyzaj Mimarlığı Bölümü Bölümü; 0000-0003-3325-0391; 0000-0003-0051-8937In this study, Gebze-Orhangazi-İzmir Highway, which is the longest completed highway in Turkey with a length of 426 km, landscape plants have been examined in terms of ecological, aesthetic and suitability criteria. Gebze-Orhangazi-İzmir Highway consists of 7 sections, namely Gebze-Orhangazi, Orhangazi-Bursa, Bursa-Susurluk, Susurluk-Balıkesir, Balıkesir-Kırkağaç, Kırkağaç-Manisa, and Manisa-İzmir. It has been determined that 107 landscape plant taxa are used in the whole study area. It has been determined that Gebze-Orhangazi section has the highest taxa diversity and Bursa-Susurluk section has the least taxa diversity. It is seen that a total of 6,144,974 plants are used in the whole highway. Of landscape plants which are used as taxa, 59.81% are exotic (foreign), 40.19% are natural (domestic). It has been found that 74.77% of them are resistant to frost, 63.55% of them are resistant to drought, and 37.38% of them are resistant to salinity. It is observed that 92.52% of the taxa are suitable for the highway landscape.Item Technical and economic analysis of electricity production with solar panels: Bursa example(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2022-06-01) Biçen, Tuba; Vardar, Ali; Ziraat Fakültesi; Biyosistem Mühendisliği Bölümü; 0000-0001-6826-2494; 0000-0002-5741-8841Nowadays, technology is rapidly evolving. The overuse and adverse effects of fossil fuels have also accelerated the work in the field of renewable energy. Considering that the sun is an endless source of energy, it is inevitable to produce clean and sustainable power. In this case, the use of photovoltaic facilities by small and medium-sized enterprises is also economically effective. To this end, world states constitute various incentive mechanisms. Monocrystalline and polycrystalline panels are commonly used in photovoltaic plants. In this study, considering various incentive mechanisms samples were examined a photovoltaic plant in Turkey. In addition, the technical and economic analysis of electrical energy production from the photovoltaic solar power plant was conducted. In this study, technical and economic analysis of a 23 kW photovoltaic plant to be installed in small and medium enterprises in Bursa province, which is obtained from our country market, has been examined. From the technical point of view, the annual energy production obtained from the plant consisting of monocrystalline panels varied between 28081 kWhyear-1 and 32239 kWhyear-1 and the total energy production obtained during the economic life varied between 617838 kWhxyear-1 and 709250 kWhxyear-1. Annual energy generation from the plant consisting of polycrystalline panels was between 26209 kWhyear-1 and 31886 kWhyear-1 and the total energy production was between 524179 kWhxyear-1 and 637720 kWhyear-1 and less than the monocrystalline plant.Item Türkiye'de iyi tarım uygulamalarının değerlendirilmesi: Fındık üreticilerinden bir bakış(Bursa Uludağ Üniversitesi, 2022-06-01) Tüccar, Mustafa; Turhan, Şule; Cansev, Asuman; Ziraat Fakültesi; Tarım Ekonomisi Bölümü; 0000-0003-4866-1871; 0000-0003-3092-5023; 0000-0002-3353-846XBu çalışma Türkiye’de Sakarya İli Kocaali İlçesi’nde üretim yapan fındık üreticilerinin iyi tarım uygulamaları (İTU) yaparak elde ettiği avantajların belirlenmesi ve İTU’nun fındık üretimine etkilerinin saptanması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma alanı olarak, Kocaali İlçesi’nde fındık üretim faaliyetinde bulunan 524 üretici ile anket çalışması yapılmıştır. İTU kapsamında olan 262 üretici ve İTU kapsamında olmayan 262 üretici olmak üzere toplam 524 fındık üreticisi ile yüz yüze görüşülmüştür. Anket sorularıyla üreticilerin demografik özellikleri tespit edilerek, üreticilere, İTU kapsamında konu ile ilgili görüşleri (uygulamalardan nasıl haberdar oldukları, nasıl karar verdikleri, yaşadığı sorunlar vb) ve uygulanabilirliği, üretici nezdinde zorlukları, avantaj ve dezavantajları üzerine sorular yönlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, bölgede fındık üreticilerinin büyük bölümü (%66.4) 30 yıldan daha uzun süredir fındık yetiştiriciliği yapmaktadır. Fındık üreticilerinin %95.1’i ilköğretim ve lise düzeyinde eğitim görmüşlerdir. İTU kapsamında olan fındık üreticilerinin olmayanlara göre eğitim seviyeleri daha yüksektir. İTU yapan üreticilerin sisteme dahil olmalarının temel gerekçesinin maddi desteklerden faydalanabilmek (yaklaşık %98) olduğu ortaya çıkmıştır. İTU kapsamında olmayanların yaklaşık %60’ı ise, pratikte uygulama imkânın olmaması, konu hakkında bilgilerinin olmaması ve her aşamada denetlendiği için sisteme dahil olmadıklarını belirtmişlerdir. Üreticilerin İTU ile birlikte üretim metotlarında, ilaçlama gübreleme gibi temel uygulamada daha bilinçli hareket ettikleri tespit edilmiştir. Zirai ilaç dolabı kullanımı, ecza dolabı kullanımı, ilaçlama maskesi kullanımı ve benzeri durumlarda İTU kapsamında olan üreticilerin İTU kapsamında olmayan üreticilere göre daha bilinçli olduğu gözlemlenmiştir. Aynı zamanda, İTU yapan üreticilerin daha fazla fındık verimi elde ettiklerini beyan etmeleri bu sistemin oldukça yararlı olduğunu göstermiştir. Araştırma sonuçları, fındık üretiminde İTU’nun sürdürülebilir tarım açısından pekçok olumlu avantajlarını ortaya koymuştur.