2022-06-01

Bursa Uludağ Üniversitesi

Nowadays, technology is rapidly evolving. The overuse and adverse effects of fossil fuels have also accelerated the work in the field of renewable energy. Considering that the sun is an endless source of energy, it is inevitable to produce clean and sustainable power. In this case, the use of photovoltaic facilities by small and medium-sized enterprises is also economically effective. To this end, world states constitute various incentive mechanisms. Monocrystalline and polycrystalline panels are commonly used in photovoltaic plants. In this study, considering various incentive mechanisms samples were examined a photovoltaic plant in Turkey. In addition, the technical and economic analysis of electrical energy production from the photovoltaic solar power plant was conducted. In this study, technical and economic analysis of a 23 kW photovoltaic plant to be installed in small and medium enterprises in Bursa province, which is obtained from our country market, has been examined. From the technical point of view, the annual energy production obtained from the plant consisting of monocrystalline panels varied between 28081 kWhyear-1 and 32239 kWhyear-1 and the total energy production obtained during the economic life varied between 617838 kWhxyear-1 and 709250 kWhxyear-1. Annual energy generation from the plant consisting of polycrystalline panels was between 26209 kWhyear-1 and 31886 kWhyear-1 and the total energy production was between 524179 kWhxyear-1 and 637720 kWhyear-1 and less than the monocrystalline plant.
Günümüzde teknoloji hızla gelişiyor. Fosil yakıtların aşırı kullanımı ve olumsuz etkileri de yenilenebilir enerji alanındaki çalışmaları hızlandırmıştır. Güneşin sonsuz bir enerji kaynağı olduğu düşünüldüğünde, temiz ve sürdürülebilir enerji üretmek kaçınılmazdır. Bu durumda, fotovoltaik tesislerin küçük ve orta ölçekli işletmeler tarafından kullanılması da ekonomik olarak etkilidir. Bu amaçla dünya devletleri çeşitli teşvik mekanizmaları oluşturmaktadır. Monokristalin ve polikristalin paneller, fotovoltaik tesislerde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu çalışmada, çeşitli teşvik mekanizmaları göz önünde bulundurularak Türkiye'deki bir fotovoltaik tesis örnekleri incelenmiştir. Ayrıca fotovoltaik güneş enerjisi santralinden elektrik enerjisi üretiminin teknik ve ekonomik analizi yapılmıştır. Bu çalışmada, Bursa ilinde küçük ve orta ölçekli işletmelerde kurulacak olan 23 kW'lık bir fotovoltaik santralin ülke pazarından temin edilerek teknik ve ekonomik analizi incelenmiştir. Teknik açıdan bakıldığında monokristal panellerden oluşan tesisten elde edilen yıllık enerji üretimi 28081 kWhyıl-1 ile 32239 kWhyıl-1 arasında, ekonomik ömür boyunca elde edilen toplam enerji üretimi ise 617838 kWhxyıl-1 ile 709250 kWhxyıl-1 arasında değişmektedir. Polikristal panellerden oluşan tesisten yıllık enerji üretimi 26209 kWhyıl-1 ile 31886 kWhyıl-1 arasında, toplam enerji üretimi ise 524179 kWhxyıl-1 ile 637720 kWhyıl-1 arasında ve monokristal santrale göre daha az olmuştur.

Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde Ali Vardar'ın danışmanlığında Tuğba Biçen tarafından yazılan "Güneş panelleri ile elektrik üretiminin teknik ve ekonomik analizi: Bursa örneği" adlı yüksek lisans tezine dayanılarak hazırlanmıştır

Cost, Energy, Photovoltaic, Renewable, Solar, Maliyet, Enerji, Fotovoltaik, Yenilenebilir, Güneş

Biçen, T. ve Vardar, A. (2022). "Technical and economic analysis of electricity production with solar panels: Bursa example". Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 36(1), 59-73.