2022-06-01

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu çalışma Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Uygulama ve Araştırma Merkezinde 2016-2017 yetiştirme sezonunda bazı ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinin verim özellikleri yönünden incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, bitki boyu, başak boyu, başakta başakçık sayısı, başakta tane ağırlığı, başakta tane sayısı, bin tane ağırlığı, tane verimi gibi tarımsal özellikler incelenmiştir. Araştırmada ele alınan verim öğelerinin ortalamalarına göre bitki boyu yönünden en yüksek değeri Demir 2000 (117,0 cm) çeşidi vermiştir. Başak boyu bakımından en yüksek değeri Çetinel 2000 (13,8cm) çeşidi verirken, Segor (25,20 adet) çeşidi başakta başakçık sayısı bakımından, Cömert (71,9 adet) çeşidi başakta tane sayısı bakımından, Altay 2000 (3,30 g) çeşidi başakta tane ağırlığı bakımından, Pehlivan (57,2 g) çeşidi ise bin tane ağırlığı yönünden en yüksek değerleri vermişlerdir. Çalışmada dekara tane verimi bakımından Köksal 2000 (656,2 kg da-1 ) çeşidinin diğer çeşitlere üstünlük sağladığı belirlenmiştir.
This research was conducted in Bursa Uludağ University, Research and Application Center of Agricultural Faculty to evaluate the some agronomical traits of bread wheat (Triticum aestivum L.) cultivars in 2016-2017 growing seasons. In the research some agronomic traits such as plant height, spike length,spikelet number per spike, seed number per spike, spike, seed weight per spike, 1000 kernel weight and seed yield were invastegated. The highest value in the study was obtained for plant height is Demir 2000 ( 117,0 cm), for spike length is Çetinel 2000 ( 13,8 cm), for spikelet number per spike is Segor ( 25,20), for seed number per spike is Cömert ( 71,9 ), for seed weight per spike is Altay 2000 (3,30 g) and for 1000 kernel weight is Pehlivan (57,2 g) cultivars. The highest result of all cultivars was obtained Köksal 2000 (656.2.6 kgda-1) according to the average of grain yield.

Ekmeklik buğday, Tarımsal özellikler, Verim, Verim komponentleri, Bread wheat, Agricultural traits, Yield, Yield components

Aydoğan, R. ve Yağdı, K. (2022). "Bursa ekolojik koşullarında bazı ekmeklik buğday (triticum aestivum l.) çeşitlerinin tarımsal özelliklerinin değerlendirilmesi". Bursa Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 36(1), 157-171.