2000 Cilt 19 Sayı 3
Permanent URI for this collectionhttps://hdl.handle.net/11452/17937
Browse
Browsing by BUU Author "Galip, Nurten"
Now showing 1 - 3 of 3
- Results Per Page
- Sort Options
Item Buzağılamadan önce ve sonra ineklerde progesteron, östrojen ve kalsiyum değerleri(Uludağ Üniversitesi, 2000-02-07) Cengiz, Fahrünisa; Yaman, Kemalettin; Galip, NurtenBu çalışmada gebeliğin son dönemi ve doğum sonrası 15 inekten (Holştayn- Esmer) alınan kan örnekleri östradiol- 17ß (E2), progesteron ve Ca degerieri yönünden incelendi. Gebeligin 8., 9. aylarında, doguma yakın ve dogum sonrası östradiol degerieri Holştayn ineklerde sırasıyla 87.83, I I 7.33, 592.50, 74.08 pg/ml olarak bulundu. Dönemler arasında istatistiksel önemde farklılıklar aptandı (PItem Holştayn ve esmer ırk ineklerde gebelik sonu ve laktasyon başlangıcında kan sodyum ve potasyum değerleri(Uludağ Üniversitesi, 2000-06-07) Galip, Nurten; Cengiz, Fahrünisa; Veteriner FakültesiBu çalışmada benzer şartlarda tutulan 12 Holştayn ve 8 Esmer ırk süt ineği kullanıldı. Hayvanlardan gebeliğin 8. ayı (I.dönem) ile 9.ayı (II.dönem), buzağılamadan bir hafta önce (III. dönem) ve bir hafta sonra (TV. dönem) alı nan kan örnekleri eritrosit sodyum (ENa), eritrosit potasyum (EK), plazma sodyum (PNa), plazma potasyum (PK) tüm kan sodyum (TKNa), tüm kan potasyum (TKK), ve hematokrit (PCV) yönlerinden incelendi. Üçüncü dönemde her iki ırka ait ENa ve TKNa değerleri diğer dönemlerden düşük bulundu (p<0.05). Çalışılan diğer parametrelerde farklılık olmadı, yalnız Holştayn iriekierde IV.döneme ait PNa değerleri diğer dönemlerden yüksektiItem Saccharomyces cerevisiae'nin süt ineklerinde rumen protozoonlan, rumen sıvısı sodyum, potasyumu ile toplam uçucu yağ asitleri üzerine etkisi(Uludağ Üniversitesi, 2000-02-03) Aydın, Cenk; Biricik, Hakan; Galip, Nurten; Türkmen, İ. İsmet; Veteriner FakültesiBu çalışma süt ineklerinde Saccharomyces cerevisiae canlı maya kültürünün rumen protozoalarının sayı ve yüzde dağılımlan ile rumen sıvısı pH, sodyUm. (Na}, potasyum (K} ve Toplam Uçucu Yag Asidi (TUY A) miktarlan üzerine etkisini incelemek amacı ile gerçekleştirildi. Çalışmada aynı yaş ve süt verimine sahip toplam 24 baş Esmer ve Holstein ırkı süt inegi kullanıldı. Deneme boyunca hayvaniara konsantre yem ve bezelye silajı yedirildi. Deneme grubunun rasyonuna hayvan aş ına 1 O g canlı maya kültürü (Saccharomyces cerevisiae) ilave edildi. Çalışma ilk iki haftası adaptasyon olmak üzere toplam 10 haftalık bir dönem boyunca devam etti. Denemenin 1., 30., ve 60. günlerinde, sabah yemiernesinden 3 saat sonra, kontrol (K) ve deneme (Sc) grubu hayvanlardan rumen içerigi alınarak pH, protozoon sayısı ve identifıkasyonu, TUY A ve ruınen sıvısı Na+ ve K+ ' u yönlerinden incelendi. Protozoa sayısı 30. günde Sc grubunda (122082.3 ± 8117.8 mr\ n=12) K grubundan (50694.8 ± 2120.5 ml -ı, n= J2) daha yüksek (p