Örgütsel ustalığın rekabet stratejileri üzerindeki etkisi: Bir alan çalışması

Bakan, İsmail
Sezer, Buket

Yenilik elde etmek, hem yeni fırsatları kaçırmamak için keşfetmeyi; hem de mevcut kapasiteden en etkin ve verimli bir şekilde faydalanmayı gerekli kılar. Örgütsel ustalık kavramını iyi analiz edebilmiş ve bunu uygulamaya dökebilmiş, çevresindeki değişimlere hızlı cevap verme özelliğine sahip esnek örgütlerin kendileriyle uyumlu rekabet stratejileri üretmeleri önemlidir. Örgütsel ustalığın rekabet stratejileri üzerindeki etkisini araştırmak bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Birincil veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Hazırlanan anketler, Kahramanmaraş’ın ana sektörlerinde uygulanmıştır. Başlangıçta 200 anket dağıtılmış olup; toplamda 142 kullanılabilir veriye ulaşılmıştır. Anketlerin cevaplanma oranı % 71’dir. Öncelikle ölçeklerin güvenirlilikleri test edilmiş, frekans analizi, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır.
To achieve innovation require both exploration to not miss new opportunities; and the exploration existing capacity in a most effective and efficient way. Organizations which are analyzed and applied the concept of ambidexterity efficiently must be flexisible to answer changes rapidly and it is important to have cohorent competitiveness strategies with itself. The effects of organizational ambidexterity on competitiveness strategies is the objective of this study. Surveye techniques was used derived from existing literature as the primary data collection. The prepared survey was applied in the main sectors of Kahramanmaraş. Initially, 200 survey were distributed; in total 142 data is available. The response rate of the survey is 71 %. reliability of the scales was tested, frequency analysis, correlation and regression analysis were used.

Bu çalışma, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde İsmail BAKAN danışmanlığında Buket SEZER tarafından yazılan “Örgütsel Ustalığın Performans Üzerindeki Etkisi: Bir Alan Araştırması” adlı yüksek lisans tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Örgütsel ustalık, Farklılaştırma, Rekabet stratejileri, Toplam maliyet liderliği, Odaklanma, Organizational smbidexterity, Focusing, Competitiveness strategies, Organizational ambidexterity, Total cost leadership, Differentation

Bakan, İ. ve Sezer, B. (2016). "Örgütsel ustalığın rekabet stratejileri üzerindeki etkisi: Bir alan çalışması". Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 35(2), 177-203.