İstanbul ilinde tüketicilerin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıkları

2013-05-20

Karakaya, Ersin
Akbay, Cuma

Bu çalışmanın amacı İstanbul ilinde tüketicilerin süt ve süt ürünleri tüketim ve tercihlerini analiz etmektir. Bu amaçla değişik sosyoekonomik demografik gruplardaki 400 aileden elde edilen veriler kullanılmıştır. Tüketicilerin açık süt ve ambalajlı süt tüketim miktarı ve tercihlerini etkileyen sosyoekonomik ve demografik faktörlerin etkilerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı istatistikler, varyans analizlerinden ve Ki kare testinden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, ailelerin %26,5’i açık süt, %26.2’si pastörize süt ve %87,7’si ise sterilize süt tüketmektedir. Aileler toplam gelirlerinin %22,5’ini gıda harcamalarına ayırırken, süt ve süt ürünleri harcamaları ise toplam gıda harcamalarının %18,6’sını oluşturmaktadır.
The purpose of this study was to analyze the consumers’ milk and milk products consumption preferences by using data from 400 households in different socioeconomic and demographic groups in the province of Istanbul. Descriptive statistics, variance analyses and Chisquare test were used to investigate the selected socioeconomic and demographic characteristics of consumers that determine households’ consumption preferences between unpacked milk and packaged milk consumption amount and choices. According to results, 26.5 percent of consumers consumed unpacked, while 26.2 percent consumed pasteurized and 87.7 percent consumed sterilized milk. Households spend 22.5% of their total budget on food, and share of the milk and milk products in total food expenditures was found to be 18.6%.

Bu çalışma, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde Cuma, Akbay'ın danışmanlığında Ersin Karakaya tarafından hazırlanan "İstanbul ilinde tüketicilerin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıkları" adlı yüksek lisans çalışmasına dayanılarak hazırlanmıştır.

Süt ve süt ürünleri, Tüketim, Tüketiciler, İstanbul, Milk and milk products, Consumption, Consumers

Karakaya, E. ve Akbay, C. (2013). "İstanbul ilinde tüketicilerin süt ve süt ürünleri tüketim alışkanlıkları". Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 27(1), 65-77.