Çakmak, Meltem

Bursa Uludağ Üniversitesi

Bu tez çalışmasının amacı, yalancı büküm ile tekstüre işleminde besleme ipliği çeşidinin üretilen ipliklerin özellikleri üzerine olan etkilerini incelemektir. Bu amaçla besleme ipliği olarak dispers boyarmaddelerle kolay boyanma özelliğine sahip polietilen tereftalat (EDPET), güç tutuşur ve mor ötesi ışınlara karşı dayanımı arttırılmış polietilen tereftalat (FR-UVPET) ve antibakteriyel geri dönüştürülmüş polietilen tereftalat (ABR-PET) iplikler kullanılmıştır. Tekstüre çalışmalarında besleme ipliği çeşidinin yanı sıra birinci ısıtıcı sıcaklığı, üretim hızı, çekim oranı ve D/Y oranı parametrelerinin etkileri de incelenmiştir. Çalışmada her farklı besleme ipliği için aynı iplik numarası ve filament sayısına sahip polietilen tereftalat (PET) iplik de aynı işlem parametreleri ile tekstüre edilmiştir. Katkılı PET ipliklerinin test sonuçları aynı parametrelerle tekstüre edilmiş katkısız PET iplikleri ile kıyaslanmıştır. Yalancı büküm ile tekstüre işlemi öncesinde tüm besleme ipliklerine çekme deneyleri yapılmıştır. Tekstüre işleminden sonra ise ipliklere; çekme deneyleri, kıvrım kısalması, kıvrım modülü ve kıvrım kalıcılığı ölçümleri yapılmıştır. Tekstüre ipliklerin enine görüntüleri optik mikroskop yardımı ile incelenmiştir.
The aim of this thesis is to investigate the effects of the feed yarn type on the properties of the yarns produced in the false twist texturing process. For this purpose, 3 different polyethylene terephthalate (PET) yarns with different additives (PET that can be easily dyed with disperse dyes (EDPET), flame retardant PET with increased resistance to ultraviolet rays (FR-UVPET), and antibacterial recycled PET (ABR-PET) yarns were used as feed yarns. In addition to the feed yarn type, the effects of the first heater temperature, production speed, draw ratio, and D/Y ratio parameters were also investigated. In the study, a PET yarn with the same yarn count and filament number was textured with the same process parameters for each feed yarn type. Test results of the PET yarns with additives were compared with PET yarns (with no additives) textured with the same parameters. Tensile tests were carried out for all the feed yarns before false twist texturing. After the texturing process, the yarns were subjected to tensile tests, crimp contraction, crimp module, and crimp stability measurements. Cross-sectional views of the textured yarns were observed by optical microscopy.

Katkılı polietilen tereftalat iplikleri, Polietilen tereftalat iplik, Yalancı büküm ile tekstüre işlemi, Polyethylene terephthalate yarns with additives, Polyethylene terephthalate yarn, False twist texturing

Çakmak, M. (2023). Besleme ipliği cinsinin yalancı büküm prosesi ile üretilen ipliklerin özellikleri üzerine etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.