Sanat yeteneklerinin ölçülmesi

1986

Nunnaly, Jum C.

Sanatın doğası ve sanat yeteneği; sanat yeteneğinin ölçümündeki geri kalış, son yüzyıldır psikologları yakından ilgilendiren bir konu olmuştur. Fakat bu sürekli ilgiye karşılık, sanat yeteneğinin ölçümü diğer yetenek iş görülerinin ölçümüne oranla oldukça yetersiz kalmıştır. Bu çelişkili durumun nedeni, toplumsal yaşamda "mesleki ilgi ve yetenek testleri" için gittikçe artan boyutlarda gereksinim olması ve dolayısıyla artistik kabiliyetlerin ölçümünün ikinci planda kalmasıdır.

Nunnally, Jum, C. Educational Measurement and Evaluation. McGraw-Hill Book Comp. New York, 1964. "Special Abilities'' (Chapter 13) den özetlenerek Türkçeye uyarlanmıştır.

Sanat yetenekleri, Ölçüm, Sanatın doğası, Sanat yeteneği

Nunnaly, J. C. ''Sanat yeteneklerinin ölçülmesi''. çev. Deniz Özalp. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(1), 181-187.