Beş aylık kız çocuğunda bilateral yerleşimli adrenal korteks tümörü

1990

Virilizan adrenal korteks tümörleri çocuklarda nadirdir. Heme'radar bu tümörlerin benign ve malign şekillerin ayrımı çok zorsa da çoğunluğu malign potansiyele sahiptir. Bu tümörler bütün karsinoma olgularının % 0,2'sini ve çocukluktaki adrenal tümörlerin % 6'sını oluştururlar. Olgumuz beş aylık kız çocuğu olup kliniğe başvurduğunda virilismus saptanmıştı. Gönderilen tümöral oluşumların histopatolojik incelemesinde, her iki adrenal tümörün benzer yapıda ve kötü diferansiye tümörler olduklan saptandı. Tümöral dokularda hücre çekirdekleri ileri derecede hiperkromazi, pleomorfizm göstermekte olup bazıları dev hücre şeklinde ve bizare görünümde idi. Sitoplazmaları bol ve granüler yapıda olup çok az mitoz gözlendi. Tümöral dokuda kapsüler invazyon mevcuttur. Kaynakların ışığında bu tümörün apple mikroskobik incelemeleri sonunda olgunun malign potansiyele sahip, fonksiyone bir tümör olduğu kanısına varıldı.
Virilizing adrenal cortex tumors are rare in children. Although the differentiation of benign and malignant forms is very difficult most of them have malignant potansials. They consist of 0,2 % of all carcinomas and 5 % of adrenal tumors in childhood. Our case was a 5 month old female who presented virilism on admission. Histologic examinations of the slides were bilaterally identical and revealed poorly differentiated neoplasms, showing cells with hyperchromatic, pleomorphic, sone what bizarre giant nuclei and abundant cytoplasms. Mitosis was very rare, but capsular invasion was apparent. With these microscopic dings, in the light of the data we concluded that this was a potentially malignant functional neoplasm.

Çocuklarda tümör, Tumor in infants, Adrenal korteks tümörü, Adrenal cortex tumor

Yerci, Ö. vd. (1990). ''Beş aylık kız çocuğunda bilateral yerleşimli adrenal korteks tümörü''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 17(1), 205-211.