Publication:
Beş aylık kız çocuğunda bilateral yerleşimli adrenal korteks tümörü

dc.contributor.buuauthorYerci, Ömer
dc.contributor.buuauthorTolunay, Şahsine
dc.contributor.buuauthorGücin, Zuhal
dc.contributor.buuauthorAvşar, Talat
dc.contributor.buuauthorÖzuysal, Sema
dc.contributor.buuauthorİnce, İbrahim
dc.contributor.departmentTıp Fakültesi
dc.contributor.departmentPatoloji Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2022-05-18T07:55:14Z
dc.date.available2022-05-18T07:55:14Z
dc.date.issued1990
dc.description.abstractVirilizan adrenal korteks tümörleri çocuklarda nadirdir. Heme'radar bu tümörlerin benign ve malign şekillerin ayrımı çok zorsa da çoğunluğu malign potansiyele sahiptir. Bu tümörler bütün karsinoma olgularının % 0,2'sini ve çocukluktaki adrenal tümörlerin % 6'sını oluştururlar. Olgumuz beş aylık kız çocuğu olup kliniğe başvurduğunda virilismus saptanmıştı. Gönderilen tümöral oluşumların histopatolojik incelemesinde, her iki adrenal tümörün benzer yapıda ve kötü diferansiye tümörler olduklan saptandı. Tümöral dokularda hücre çekirdekleri ileri derecede hiperkromazi, pleomorfizm göstermekte olup bazıları dev hücre şeklinde ve bizare görünümde idi. Sitoplazmaları bol ve granüler yapıda olup çok az mitoz gözlendi. Tümöral dokuda kapsüler invazyon mevcuttur. Kaynakların ışığında bu tümörün apple mikroskobik incelemeleri sonunda olgunun malign potansiyele sahip, fonksiyone bir tümör olduğu kanısına varıldı.
dc.description.abstractVirilizing adrenal cortex tumors are rare in children. Although the differentiation of benign and malignant forms is very difficult most of them have malignant potansials. They consist of 0,2 % of all carcinomas and 5 % of adrenal tumors in childhood. Our case was a 5 month old female who presented virilism on admission. Histologic examinations of the slides were bilaterally identical and revealed poorly differentiated neoplasms, showing cells with hyperchromatic, pleomorphic, sone what bizarre giant nuclei and abundant cytoplasms. Mitosis was very rare, but capsular invasion was apparent. With these microscopic dings, in the light of the data we concluded that this was a potentially malignant functional neoplasm.
dc.identifier.citationYerci, Ö. vd. (1990). ''Beş aylık kız çocuğunda bilateral yerleşimli adrenal korteks tümörü''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 17(1), 205-211.
dc.identifier.endpage211
dc.identifier.issue1
dc.identifier.startpage205
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/26512
dc.identifier.volume17
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalUludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectÇocuklarda tümör
dc.subjectTumor in infants
dc.subjectAdrenal korteks tümörü
dc.subjectAdrenal cortex tumor
dc.titleBeş aylık kız çocuğunda bilateral yerleşimli adrenal korteks tümörü
dc.title.alternativeBilateral adrenacortreal tumor in five months old girl
dc.typeArticle
dc.typeOlgu bildirimi
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentTıp Fakültesi/Patoloji Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
17_1_27.pdf
Size:
1.32 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: