1993-04-28

Laparatomi sırasında enfeksiyon riskini azaltmak amacıyla yapılan intraoperatif lavajların postoperatif dönemde adezyon oluşumuna yol açabileceği düşüncesi, oluşabilecek infertilite sorunu açısından jinekolojide önemli bir yer tutar. Çalışmamızda preoperatif dönemde 0.1 mg sultamisilin ile enfeksiyon profilaksisi uygulanan sıçanlara genel anestezi altında laparatomi uygulanmış ve bikornuat uterus demonstre edilerek sağ kornu mekanik travmarize edilmiştir. Birinci gruptaki (n= 20) sıçanların periton boşluğuna herhangi bir uygulamada bulunulmamış, ikinci (n= 22), üçüncü (n= 18) ve dördüncü (n= 14) gruptaki sıçanların periton boşlukları ise sırasıyla 37 C'de 10 ml % 0.9 NaCl, povidon iodinin % 0.9 NaCl içinde % 2'1ik ve sefazolinin % 0.9 NaCl içinde % 200 lük solüsyonu ile irrige edilmiş ve batın kapatılmıştır. Postoperalif 14. günde dekapitasyonu takibe laparatomi tekrarlanarak traperilon al adezyon skorlaması yapılmıştır. Her üç ajan arasında lavaj sonrası postoperatif adezyon oluşumu açısından anlamlı bir fark bulunmamış ve enfeksiyona meyilli olgularda söz konusu ajanlar ile batın içi irrigasyonun yararlı olacağı sonucuna varılmıştır.
The possible adhesion promoting action of intraoperative irrigations aimed to decrease the infeelian risk, is of great cancem in gynecology since it can lead to postoperative fertility problems. In this animal study following the infection proplıylaxis with 0.1 mg subcutaneous sultamicillin, laparotomies were performed wider general anesthesia and the right homs were traumatized mechanically after the bicomuate uterus were demonstrated in each rat. While the intraperitoneal spaces in the first group (n = 20) treated with nothing, the subjects in the second group (11 = 22), the third group (n = 18) and the fourth group (11 = 14) received 0.9 % NaCl alone, 2 % povidone iodine in 0.9 % NaCl and 2nn % ceplıazolin e bı 0.9 % NaCl, all at 37oC and 10 ml in amount, respectively. On the 14th postoperative day, repeat laparotomies were performed for adhesion scoring, following decapitation. There were no significant differences among the three agents, hence it was concluded that in cases showing tendency for infection, intra abdominal irrigation with these agents would be beneficial.

Antibiotik irrigasyonu, İntraperitoneal adezyon, Antibiotic irrigation, İntraperitoneal adhesion

Kimya, Y. vd. (1993). ''İntraoperatif % 0.9 NaCl, povidon iodin ve sefazolin irrigasyonlarının intraperitoneal adezyon oluşumuna etkisi''. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 20(2), 197-199.