2021-10-25

Ali, Chakan

Bursa Uludağ Üniversitesi

Batı Trakya’da yaşayan insanlar geçimlerini ağırlıklı olarak tarımdan sağlamaktadır. Bölgede tarımı yapılan başlıca ürünler ise kiraz, pamuk ve tütündür. Üretilen kirazın önemli bir kısmı diğer AB ülkelerine ihraç edilmektedir. Tarımsal üretimde ihracat olanakları artarken, sürekliliğin sağlanması ve insan sağlığının korunması açısından tüketiciye güvenli gıda sağlayan İyi Tarım Uygulamaları standartlarının önemi ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada Batı Trakya bölgesinde İyi Tarım Uygulamaları ile kiraz üreten 66 işletmeden, anket yolu ile toplanan veriler kullanılarak işletmelerin ekonomik analizi yapılmıştır. İncelenen işletmelerin %40,9’u 21 yılı aşkın süredir kiraz yetiştiriciliği yapmaktadır. Kiraz yetiştiricilik sistemi %74,2 oranında klasik dikim bahçelerden oluşmakta ve %53’ünde erkenci, orta ve geççi çeşitlerin tamamı bulunmaktadır. İşletmelerin %74,2’si İTU ile birlikte gelirlerinde artış olduğunu belirtmişlerdir. İncelenen işletmelerde ortalama kiraz bahçesi büyüklüğü 10,4 dekar, ağaç başına verim 10,9 kg, dekara verim 527 kg ve dekar başına ağaç sayısı 48 olarak belirlenmiştir. Tesis döneminde 1192,75 €/da olan toplam masrafın %31,1’i değişen, %68,9’u ise sabit masraflardan oluşmaktadır. Üretim döneminde dekara ortalama masraf 494,94 € olarak hesaplanmış, bu masrafın %68,50’si ise değişen masraf olarak belirlenmiştir. Ortalama satış fiyatı 1,37 €/kg olarak bulunmuştur. Araştırma sonuçlarına göre, bir kilogram kirazın maliyeti 0,94 €, gayrisafi üretim değeri 721,99 €/da, net kar 227,05 €/da ve nispi kar 1,46 olarak hesaplanmıştır.
The primary income source of people living in Western Thrace is agriculture. The main agricultural products of the region are cherries, cotton and tobacco. Most of the cherries produced in the area are exported to the other EU countries. While export opportunities increase in agricultural production, the importance of the Good Agricultural Practices (GAP) standard emerges in ensuring sustainability and protecting human health and providing safe food to consumers. This research aims to analyze the economic aspects of cherry growing farms by using data obtained from the 66 farms in the area that apply GAP to production in the Western Thrace region. In the research area, 40.9% of the farms have been producing cherries for more than 21 years. The cherry growing chart in the orchards is the classical planting with a share of 74,2%. 53% of farms have early, medium, and other late varieties of cherries. 74,2% of farmers have specified that GAP has increased their incomes. The average size of cherry orchards, yield per tree, yield per decare, and the number of trees per decare were determined as 10,4 decares, 10,9 kg, 527 kg, and 48, respectively. The total establishment cost of the cherry orchard was determined to be 1192,75 €/decares. The average production cost was defined as 494,94 €/decares. The average selling price and production cost of cherries have been calculated as 1.37 €/kg and 0,94€/kg, respectively. Gross production value, net profit, and relative profit were 721,99 €/decares, 227,05 €/decares, and 1,46 in the Western Thrace region, respectively.

Kiraz, Batı Trakya, İyi tarım uygulamaları, Maliyet, Cherry, Western Thrace, Good agricultural practices, Production cost

Ali, C. (2021). Batı Trakya Bölgesinde iyi tarım uygulamaları ile kiraz üreten işletmelerin ekonomik analizi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.