Bursa Uludağ Üniversitesi

Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı (ÇSHAB), isminden de anlaşıldığı gibi yapısı gereği birçok alanda hizmet sunmaktadır. Bakanlık özellikle sosyal hizmetler kapsamında evlat edindirme hizmeti de sunmaktadır. ÇSHAB evlat edindirme hizmetini korumak ve yetiştirmek üzere kurumlarına aldığı çocuklar için kullanmaktadır. Bu hizmet sunulurken ÇHSAB’ın doğrudan bağlı olduğu kuruluş kanunu ile diğer düzenlemeler dikkate alınmaktadır. Evlat edindirme hizmetinin gayesi daima çocukların yüksek yararı ilkesini gözetmektir. Bu ilkenin dikkate alınmaması veya çiğnenmesi ileriye dönük çocuklar açısından telafisi mümkün olmayan zararlara yol açabilmektedir.
The Ministry of Family, Labour and Social Services (ÇSHAB), as understood from its name, offers services in many areas due to its structure. In addition, the Ministry is provided with adoption services within the scope of social services. The ÇSHAB conducts the adoption service to protect and to raise children within the institution. In providing this service, the establishment law and other regulations are considered, to which the ÇSHAB is directly subjected. The aim of the adoption service is always to achieve the best interests of children. Disregard or violation of this principle can lead to irredeemable damage to children.

Bu çalışma, Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Seviç Serpil Aytaç'ın danışmanlığında Bircan Reçber tarafından yazılan "İnsan hakları ve sosyal adalet açısından devletin çocuklara ve kadınlara yönelik sunduğu hizmetler: Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı çalışanları örneği" adlı doktora tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Sosyal hizmetler, Çocuk hakları, Evlat edindirme, Medeni kanun, İnsan hakları, Social services, Human rights, Adoption, Civil law, Children’s rights

Reçber, B. (2016). "Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı’nın çocuklar açısından evlat edindirme hizmeti". Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 35(2), 75-92.