Agamben’in çağdaş estetik eleştirisi

2024-11-30

Karlı, Sümeyye

Bursa Uludağ Üniversitesi

Giorgio Agamben, Nisan 1942 doğumlu 21.yy İtalyan filozofudur. Hususiyetle siyaset ve hukuk felsefesine getirdiği radikal eleştirileriyle tanınmakla birlikte Çağdaş Estetik alana dair görüşleri de Postmodern eleştiri geleneği içinde önem arz etmektedir. Modern dönemin getirisi olarak özne merkeziyetçi tavırdan dolayı felsefenin bir alt disiplini haline gelen estetik anlayışın içerdiği; estetik yargı, deha ve çıkarsız zevk kavramlarına bağlı olarak ‘sanatçı- seyirci- sanat yapıtı’ üçgeni içerisinde Giorgio Agamben’in eleştirileri, sanatın artık dünyasını kaybettiği vurgusuyla sorunsallaştırılmaktadır. Antik dünyadan günümüze kadar Batı metafiziğinin varlığa yaklaşım tarzına bağlı olarak dönüşen sanatın, estetik kalıplar muvacehesinde çağdaş dönemde içeriksizleştiğini vurgulayan Agamben’in görüşleri referans alınarak bu anlamda, günümüz sanatının eleştirel bir analizi sunulmaktadır. Bu araştırma; Klasik, Modern ve Postmodern literatür taranarak, Agamben’in görüşleri çerçevesinde inşa edilen tezde filozofun kendi kitapları kritik edilmiş, konuyla ilgili birincil, ikincil ve yabancı kaynakların analizi yapılarak hazırlanmıştır.
Giorgio Agamben is a contemporary Italian philosopher. His radical critiques in the areas of politics and legal philosophy are what he is most known for, but his opinions on contemporary aesthetics are also important in the context of postmodern criticism. Agamben problematizes aesthetics within the triangle of 'artist-spectator-artwork,' related to the concepts of aesthetic judgment, genius, and disinterested pleasure, as a result of the subject-centered mentality that evolved in the modern era. Aesthetics became a sub-discipline of philosophy. His remarks highlight the idea that the world of art has disappeared. Agamben emphasizes how, in the modern day, art has lost any content within aesthetic categories when taking into account the Western metaphysical approach to existence from antiquity to the present. Agamben's ideas are used to frame a critical critique of contemporary art that is presented. This study was made possible by reviewing Postmodern and Classical literature, studying primary, secondary, and foreign materials that were relevant to the topic, and critically analyzing the philosopher's own works, upon which we based our thesis.

Sanat, Agamben, Çağdaş estetik, Estetik yargı, Sanatçı, Seyirci, Poiesis, Praksis, Art, Contemporary aesthetics, Aesthetic judgment, Artist, Spectators

Karlı, S. (2024). Agamben’in çağdaş estetik eleştirisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.