Çocuklarda önyargıları belirleyen etkenler

1986

Bu yazıda, çocukların önyargılarını belirleyen bazı faktörler incelenmiştir. Çocuk, kültürel değerleri ve normları sosyalleşme süreci ile kazanır. Çocuk için ilk sosyalleşme kaynağı ailedir. Aile içindeki statüsü çocuğun kişiliğini büyük ölçüde etkilemektedir. önyargılar, sosyal öğrenme ürünüdür. Önyargı çok çeşitli yollardan öğrenilir. Bazı önyargılar, ailenin ve sosyal grubun kültürel değerlerinin eleştirilmeden kabulü ile ortaya çıkar. Bazı önyargılar da, belirli bir grubun üyesi ile hoş olmayan bir yaşantı geçirilmesiyle oluşur. önyargıların çoğu, ana-babaların, öğretmen/erin, akranların veya kitle iletişim araçlarındaki karakterlerin tutum ve davranışlarının taklit edilmesiyle meydana gelmektedir. Önyargıların azaltılmasında tek çıkar yol, insanlar arasında doğrudan kültürel temas kurulmasıdır.
In this article, some determining factors on children 's prejudices have been studied. Child gains cultural values and norms through the process of socialization. The first source of socialization for a child is his family. The child's personality is greatly influenced by his status in the family. Prejudices are the product of social learning. Prejudice is learned in many different ways. Some prejudices come from an uncritical acceptance of the cultural values of the family and of the social group. Some prejudices are learned through unpleasant experience with a person of a certain group. Most prejudices conıe from imitating the attitudes and behaviours of parents, teachers, peers of characters in mass media of communication. The only way to decrease the amowıt of prejudices is direct cultural contact among individuals.

Çocuklarda ön yargı, Etkenler, Faktör, Kültürel değer, Sosyalleşme, Prejudice in children, Factors, Factor, Cultural value, Socializing

Aşkın, M. (1986). ''Çocuklarda önyargıları belirleyen etkenler''. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(1), 139-145.