Arş Risalesi: Allah'ın birliği ve sıfatları üzerine

2000

İbn Sina

Hamd Allah'a mahsustur. Nimetlerinden dolayı O'na hamdolsun. Bütün hallerimde O'nun keremine muhtacım. İmdi, çalışmalarımın titiz takipçilerinden biri, benden, kendisi için, Allah'a, O'nun sıfatlarına ve fiillerine inanmayı gerektirecek bir yöntemle, taklitten kaçınarak, salt araştırmaya yönelik, tevhid ilminin hakikatlerini içeren özet bir risale kaleme almamı rica etti. Ben de (bu konulara) önem veren bu şahsın ricasını, Rabbimiz Allah'tan yardım dileyerek (bu risale ile) yerine getirdim. Bu risale üç temel ilkeyi (esas) içerir: Birinci ilke: Varlığı Zorunlu (Vâcibu'l-Vücûd) olan (Allah)'ın ispatı, İkinci ilke: O'nun birliği, Üçüncü ilke: O'ndan nedenlerin olumsuzlanması.

Atıf alanında belirtilen sayfa numaraları derginin basılı halinden alınmıştır.

Allah'ın sıfatları, Tevhid, Vâcibu'l-Vücûd, Zâtî, Varlık

İbn Sina. (2000). "Arş Risalesi: Allah'ın birliği ve sıfatları üzerine". çev. Enver Uysal. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 9(9), 641-656.