2023-10-20

Taş, Kürşat Emir

Bursa Uludağ Üniversitesi

Yaşlanma sürecinde bireyin aktif yaşlanmasını sağlayabilmek adına yaşam boyu öğrenmenin aracı olarak geliştiren tazelenme üniversitesi, yaşlanan bireyin bu dönemde yaşadığı fizyolojik, biyolojik, psikolojik ve sosyolojik sorunlarının olumsuzluklarına karşın bireyin kendine olan güvenini, yaşam kalitesini arttırarak olumsuzluklara karşın mücadele edebilme yeterliliğini sağlamaktadır. Bu çalışmada yaşlı bireylerde tazelenme üniversitesinin aktif yaşlanmaya etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçtan yola çıkılarak ilk olarak, yaşlanma, aktif yaşlanma, tazelenme üniversitesi ve yaşam boyu öğrenmenin kavramsal çerçevesi aktarılmıştır. Sonraki bölümde Eskişehir ilinde Anadolu Üniversitesi bünyesinde kurulan tazelenme üniversitesi ile ilgili alan araştırmasına yer verilmiştir. Alan araştırmasında nitel araştırma yöntemleri arasında yer alan görüşme aracı kullanılmıştır. Araştırma kapsamında Eskişehir'deki tazelenme üniversitesinin 16 öğrencisi ile yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler sonucunda elde edilen veriler çeşitli başlıklara ayrılmış ve tazelenme üniversitesinin aktif yaşlanma ile ilişkisi incelenmiştir. Araştırma sonucunda katılımcıların yaşlanma süreçlerine tazelenme üniversitesinin olumlu katkısını olduğu sonuca ulaşılmıştır.
Refresher university, developed as a means of lifelong learning in order to ensure active aging of the individual in the aging process, is to increase the individual's self-confidence and quality of life despite the negativities of the physiological, biological, psychological and sociological problems experienced by the aging individual in this period and to ensure the ability to fight against negativities. In this study, it is aimed to investigate the effectiveness of the university of refreshment on active aging in elderly individuals. Based on this purpose, firstly, the conceptual framework of aging, active aging, freshening university and lifelong learning is presented. In the next section, the field research on the refreshment university established within Anadolu University in Eskişehir province is included. The interview tool, which is among the qualitative research methods, was used in the field research. Within the scope of the research, semi-structured interviews were conducted with 16 students of the university in Eskişehir. The data obtained as a result of the interviews were divided into various headings and the relationship of the freshening university with active aging was examined. As a result of the research, it was concluded that the refreshment university had a positive contribution to the aging processes of the participants.

Aktif yaşlanma, Tazelenme üniversitesi, Yaşam boyu öğrenme, Yaşlılık, Üçüncü yaş üniversitesi, Active aging, Refreshment university, Lifelong learning, Ageing, University of the third age

Taş, K. E. (2023). Aktif yaşlanmanın belirleyicilerinden biri olan yaşam boyu öğrenmenin bir aracı olarak üçüncü yaş üniversitesi: Anadolu Üniversitesi örneği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.