2000-11-30

Bu çalışmada gıda sanayinde kullanılan bir Kuaterner Amonyum Bileşiği (KAB) olan End-Bac’ın bakterisid ve fungusid etkisi araştırıldı. Araştırmada dezenfektan maddeler için; AOAC süspansiyon test ve Carrier test kullanılarak fenol katsayıları hesaplandı. Bu amaçla End-Bac’ın etkili olduğu bilinen 4 adet test suşu (Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Salmonella typhi), 1 adet küf (Aspergillus niger) ve 1 adet maya (Candida albicans) kullanıldı. EndBac’ın % 0.5 konsantrasyondaki çözeltilerde 5-10 dakika içerisinde ilgili mikroorganizmalar üzerine etkili olduğu saptandı.
In this study, bactericidal and fungucidal activity of End-Bac, a Quarternary Ammonium Compound (QAC) in disinfectans, phenol coefficent methods were calculated by using the AOAC suspension test and Carrier test. In this experimental work strains of bacteria namely Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Salmonella typhi and mould Aspergillus niger and yeast Candida albicans were used. All the test bacteria and fungi used in the study were destroyed in End- Bac solution prepared in 0.5 % concentration in 5 to 10 minutes.

Gıda endüstrisi, Food industry, Dezenfektanlar, Bakterisidal ve fungusidal aktivite, Disinfectans, Bactericidal and fungucidal activity

Yüksek, N. (2001). "Gıda sanayiinde kullanılan end-bac’ın bakterisidal ve fungusidal aktivite tayini üzerine bir araştırma". Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi, 20(1-2), 99-102