Publication:
Gıda sanayiinde kullanılan end-bac’ın bakterisidal ve fungusidal aktivite tayini üzerine bir araştırma

dc.contributor.buuauthorYüksek, Nur
dc.contributor.buuauthorYemni, Ersin
dc.contributor.buuauthorGüneş, Ertan
dc.contributor.departmentTeknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
dc.date.accessioned2020-09-28T07:49:16Z
dc.date.available2020-09-28T07:49:16Z
dc.date.issued2000-11-30
dc.description.abstractBu çalışmada gıda sanayinde kullanılan bir Kuaterner Amonyum Bileşiği (KAB) olan End-Bac’ın bakterisid ve fungusid etkisi araştırıldı. Araştırmada dezenfektan maddeler için; AOAC süspansiyon test ve Carrier test kullanılarak fenol katsayıları hesaplandı. Bu amaçla End-Bac’ın etkili olduğu bilinen 4 adet test suşu (Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Salmonella typhi), 1 adet küf (Aspergillus niger) ve 1 adet maya (Candida albicans) kullanıldı. EndBac’ın % 0.5 konsantrasyondaki çözeltilerde 5-10 dakika içerisinde ilgili mikroorganizmalar üzerine etkili olduğu saptandı.
dc.description.abstractIn this study, bactericidal and fungucidal activity of End-Bac, a Quarternary Ammonium Compound (QAC) in disinfectans, phenol coefficent methods were calculated by using the AOAC suspension test and Carrier test. In this experimental work strains of bacteria namely Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Salmonella typhi and mould Aspergillus niger and yeast Candida albicans were used. All the test bacteria and fungi used in the study were destroyed in End- Bac solution prepared in 0.5 % concentration in 5 to 10 minutes.
dc.identifier.citationYüksek, N. (2001). "Gıda sanayiinde kullanılan end-bac’ın bakterisidal ve fungusidal aktivite tayini üzerine bir araştırma". Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dergisi, 20(1-2), 99-102
dc.identifier.endpage102
dc.identifier.issn1301-3173
dc.identifier.issue1-2
dc.identifier.startpage99
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/144610
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/12910
dc.identifier.volume20
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.journalVeteriner Hekimlikte Araştırma Dergisi / Journal of Research in Veterinary Medicine
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectGıda endüstrisi
dc.subjectFood industry
dc.subjectDezenfektanlar
dc.subjectBakterisidal ve fungusidal aktivite
dc.subjectDisinfectans
dc.subjectBactericidal and fungucidal activity
dc.titleGıda sanayiinde kullanılan end-bac’ın bakterisidal ve fungusidal aktivite tayini üzerine bir araştırma
dc.title.alternativeStudies on the bactericidal and fungucidal activity of end-bac in food industry
dc.typeArticle
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentTeknik Bilimler Meslek Yüksekokulu

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
20_1-2_14.pdf
Size:
131.69 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: