Bazı domates çeşitlerinin konserveye uygunlukları üzerinde çalışmalar
Loading...
Files
Date
1988-09-22
Authors
Şayan, Cansu
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Uludağ Üniversitesi
Abstract
Bu çalışmada, 5 domates çeşidi ( Roma VF, Napoli VF, Super California, Canery Row, Peel Mech ) farklı iki dolgu sıvısı ( 1: % 1 NaCl + % 0.1 askorbik asit, 2: % 1 NaCl + % 0.1 askorbik asit + % 0.2 CaGlg ) kullanılarak konserveye işlenmiş ve konserve yapımına uygunlukları araştırılmıştır. Ayrıca karanlıkta ve güneş ışığı alabilen yerde depolanan konserveler birbirleriyle kıyaslanarak güneş ışığının konserve kalitesine etkisi belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, tüm domates çeşitlerinin konserve yapımına uygun olduğu saptanmıştır.
In this study, 5 tomato varieties ( Roma VF, Napoli VF, Super California, Canery Row, Peel Mech ) canned with two different brines which consist of ( 1: % 1 RaCl + % 0.1 ascor- bic acid, 2: %1 NaCl + % 0.1 askorbic acid + % 0.2 Ca012 ) and their qualities were investigated. In addition, the effects of sunlight on the guality of canned tomatoes were investigated by keeping the cans in the dark and under the sunlight. According to the results of this study, all of the tomato varieties were suitable for canning.
In this study, 5 tomato varieties ( Roma VF, Napoli VF, Super California, Canery Row, Peel Mech ) canned with two different brines which consist of ( 1: % 1 RaCl + % 0.1 ascor- bic acid, 2: %1 NaCl + % 0.1 askorbic acid + % 0.2 Ca012 ) and their qualities were investigated. In addition, the effects of sunlight on the guality of canned tomatoes were investigated by keeping the cans in the dark and under the sunlight. According to the results of this study, all of the tomato varieties were suitable for canning.
Description
Keywords
Ziraat, Agriculture
Citation
Şayan, C. (1988). Bazı domates çeşitlerinin konserveye uygunlukları üzerinde çalışmalar. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.