Bursa yöresinde yetiştirilen marul ve ıspanaklarda nitrat ve nitrit miktarları ile diğer kalite kriterlerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma

Loading...
Thumbnail Image

Date

1995

Authors

Çopur, Hülya

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Yenişehir ve M.Kemalpaşa ile Karacabey yörelerinde, üretici koşullarında yetiştirilen Matador ve Meridian ıspanak çeşitleri ile Yedikule marul çeşidine ait örneklerde, nitrit ve nitrat birikimleri ile diğer kalite kriterleri üzerine çeşitler ve yörelerin etkileri araştırılmıştır. Kalite kriterlerine ilişkin değerler genellikle Meridian Fl çeşidinde Matador çeşidine oranla yüksek bulünurken, yöreler itibariyle de Yenişehir yöresinde yetiştirilen ıspanak çeşitleri ile marulda daha yüksek çıkmıştır. Ispanak ve marul örneklerinin hiçbirinin nitrit İçermemesi yanında nitrat miktarları ile diğer kalite kriterlerine ait değerlerin de insan sağlığını tehdit etmeyecek düzeylerde olduğu görülmüştür.
The effects of cultivars and vicinities on nitrite and nitrate accumulation and other guality criteria were investigated in the samples of spinach (cvs. Matador and Meridian F1) and lettuce (cv. Yedikule) grown under grower conditions in Yenişehir, M.Kemalpaşa and Karacabey vicinities. In general,the values related to guality criteria were found higher in cv. Meridian F1 compared with cv. Matador. However, with respect to vicinities, these values were higher in spinach and lettuce cultivars grown in Yenişehir. None of the spinach and lettuce samples contained nitrite; moreover, nitrate guantities and the values related to the other guality criteria were found to be not harmful to human health.

Description

Keywords

Bahçe bitkileri, Horticultural crops, Bursa, Nitratlar, Nitrates, Nitritler, Nitrites

Citation

Çopur, H. (1995). Bursa yöresinde yetiştirilen marul ve ıspanaklarda nitrat ve nitrit miktarları ile diğer kalite kriterlerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.