Balıkesir ili Bandırma yöresinde ekilen ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinin bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi.

Loading...
Thumbnail Image

Date

2022-03-17

Authors

Öz, Serranur

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışma Balıkesir ili Bandırma yöresinde 2017-2018 sezonunda yetiştirilen 17 adet ekmeklik buğday çeşidinin (Triticum aestivum L.) kalite özellikleri yönünden incelenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada kalite özellikleri olarak; çeşitlerin bin tane ağırlığı, tane en ve boy uzunluğu, hektolitre ağırlığı, protein oranı, Zeleny sedimantasyon değeri, gecikmeli sedimantasyon değeri, düşme sayısı, rutubet, yaş gluten miktarı ve gluten indeks değerleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda 44,76 g ile Sagittario çeşidi en yüksek bin tane ağırlığına sahip olan çeşit olarak saptanmıştır. Tane eni en fazla olan çeşit 3,32 mm ile Forblanc, tane boyu en fazla olan çeşit 7,64 mm ile Renan olmuştur. Nusrat 83,76 kg/hl değeri ile en yüksek hektolitre değerine ve %16,92 değeriyle de en yüksek protein oranına sahip çeşit olmuştur. Çalışmada %39,26 ile Nusrat, % 38,90 ile Tigre yaş gluten miktarı en yüksek çeşitler olmuşlardır. Hanlı 56 ml ile en yüksek Zeleny sedimantasyon değerine sahip çeşit olmuştur. Esperia, Golia, Hanlı ve Renan çeşitlerinin gecikmeli sedimantasyon değerlerine göre, bu çeşitlerde süne zararı gördükleri tespit edilmiştir. Çalışmada, ele alınan özelliklerin birçoğunda ilk beş çeşit içerisinde yer alan Glosa, Tigre, Nusrat, Kaşifbey, Hanlı ve Rumeli çeşitlerinin yörede kalite özellikleri açısından ön plana çıkan çeşitler oldukları sonucuna varılmıştır
This study was carried out to examine the quality characteristics of 17 bread wheat varieties (Triticum aestivum L.) grown in Bandırma region of Balıkesir province in the 2017-2018 season. As the quality traits in the study; thousand kernel weight, grain width and length, hectoliter weight, protein value, zeleny sedimentation, delayed sedimentation, falling number, humidity, wet gluten and gluten index properties of cultivars were investigated. As a result of the research, Sagittario variety was determined as the variety with the highest thousand kernel weight with 44.78 g. The variety with the longest grain length was Forblanc with 3.32 mm, the variety with the longest grain length was Renan with 7.64 mm. Nusrat was the variety with the highest hectoliter weight with a value of 83.76 kg/hl and the highest protein content with a value of 16.92%. In the study, Nusrat with 39.26% and Tigre with 38.90% were the varieties with the highest gluten content. Hanlı was the variety with the highest sedimentation value with 56 ml. According to the delayed sedimentation values of Esperia, Golia, Hanlı and Renan cultivars, it was determined that these cultivars suffered sunn pest damage. In the study, it was concluded that Glosa, Tigre, Nusrat, Kaşifbey, Hanlı and Rumeli cultivars, which are among the first five cultivars in most of the characteristics discussed, are the cultivars that stand out in terms of quality characteristics in the region.

Description

Keywords

Ekmeklik buğday, Kalite özellikleri, Bandırma, Çeşit, Bread wheat, Quality traits, Cultivar

Citation

Öz, S. (2022). Balıkesir ili Bandırma yöresinde ekilen ekmeklik buğday (Triticum aestivum L.) çeşitlerinin bazı kalite özelliklerinin belirlenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.