Betonarme sistemle inşa edilen konutlarda kullanılan döşeme kaplama malzemeleri ve bu malzemelerin insan sağlığı açısından irdelenmesi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2021-08-13

Authors

Şahin, Safiyye

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Bursa Uludağ Üniversitesi

Abstract

Döşeme kaplama malzemeleri, yapı içerisinde yaşanabilir sağlıklı ortamın oluşturulmasında büyük pay sahibidir. Bu sebeple betonarme sistemle inşa edilmiş konut yapılarında kullanılan döşeme kaplama malzemeleri incelenerek insan sağlığına etkilerinin ortaya konması gerekmektedir. Bu tez döşeme kaplama malzemelerini tanıtmak ve bu malzemelerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini ortaya koyarak değerlendirmek üzere sunulmaktadır. Bu tezin giriş bölümünde çalışma hakkında genel bilgi verilmektedir. Tezin kuramsal temeller ve kavramlar bölümünde, döşeme kaplama malzemeleri ve altlıklar tanıtılmıştır. Tezin materyal ve yöntem bölümünde, "Science Direct" veri tabanında arama yapılmış, konuyla ilgili makaleler, içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmiştir. Tezin bulgular ve tartışma kısmında ulaşılan makaleler; gazlar, parçacıklar ve radyoaktivite başlıkları altında incelenmiştir. Tezin sonuç bölümünde, yapılan içerik analizi sonucunda kullanılan döşeme kaplama malzemelerinin dolaylı ya da doğrudan insan sağlığı üzerinde çeşitli olumsuz etkiler oluşturabileceği görülmüş ve bu etkilerin en aza indirilebilmesi için kullanılacak malzemenin seçimi ile ilgili öneriler sunulmuştur.
Floor covering materials have a great share in creating a livable and healthy environment in the building. For this reason, it is necessary to examine the floor covering materials used in residential buildings built with a reinforced concrete system and to reveal their effects on human health. This thesis is presented to introduce floor covering materials and to evaluate the effects of these materials on human health. In the introduction part of the thesis, general information about the study is given. In the theoretical foundations and concepts section of the thesis, flooring covering materials and substrates are introduced. In the material and method part of the thesis, a search was made in the "Science Direct" database, and the articles related to the subject were evaluated by content analysis method. The articles reached in the findings and discussion part of the thesis were examined under the headings of gases, particles and radioactivity. In the conclusion part of the thesis, as a result of the content analysis, it has been seen that the floor covering materials used can cause various negative effects on human health, either directly or indirectly, and suggestions for the selection of the material to be used in order to minimize these effects are presented.

Description

Keywords

Döşeme kaplama malzemesi, Konut, İnsan sağlığı, Floor covering material, Housing, Human health

Citation

Şahin, S. (2021). Betonarme sistemle inşa edilen konutlarda kullanılan döşeme kaplama malzemeleri ve bu malzemelerin insan sağlığı açısından irdelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.