Budizm'de ve Tibet Budizmi'nde inanç esasları

Loading...
Thumbnail Image

Date

2013-07-12

Authors

Şarafullina, Aliya

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Bu çalışmada ilk olarak Budizmin bir din olarak ortaya çıkışı ve Budizmin kurucusu olan Buda'nın kısaca hayatı ele alınmıştır. Buda'nın vefatından sonra onun görüşleri ve düşünceleri tüm dünyaya yayılmıştır. Bu yüzden bugünkü dünyanın her köşesinde Budizme mensup insanları görebilmekteyiz. Aynı zamanda çalışmamızda kısaca Budizmin kollarını ele almaktayız. Çalışmamızda daha ağır nitelikte Tibet Budizmi incelenmektedir. Tibetin dini ve siyasi hayatında önemli rol oynayan Dalay Lamalar hakkında da bilgi bulunmaktadır. Ayrıca çalışmamızda Tibet Budizm'inin inanç esaslarında önemli yer alan ölü gömme adetleri araştırılmıştır.
First of all, in this study, we examined the occurrence of Buddhism as a religion and In this work our topic is how Buddhism became a religion and shortly about Budas life. After Budas life his views and thought were spreaded all over the world. Thats why nowadays we can see Buddhism followers at all corners of the world. Also in our work shortly we mentioned about roots of Buddhism. Mostly in our work we focus on Tibetan Buddhism. Also there is information about the role of Dalai Lamas in religious and political life of Tibet. Moreover buried customs which played a big role in principles of faith were researched in our work.

Description

Keywords

Budizm, Tibet Budizm’i (Lamaizm), Buda, Dalay Lama, İnanç esasları, Ölü gömme adetleri, Buddhism, Tibetan Buddhism (Lamaism), Dalai Lama, Principles of faith, Burial customs

Citation

Şarafullina, A. (2013). Budizm'de ve Tibet Budizmi'nde inanç esasları. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.