Saccharomyces cerevisiae canlı maya kültürünün süt sığırlarında etki mekanizması ile süt verimi ve kompozisyonu üzerine etkisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

1998

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Saccharomyces cerevisiae isimli canlı maya kültürü doğal yollarla üretilen yem katkı maddelerinden birisidir ve özellikle süt sığırı rasyonlarında süt verimini artırmak amacıyla kullanımı gün geçtikçe artmaktadır. Hayvan besleme alanında yem katkı maddesi olarak kullanılan canlı maya kültürleri; maya (Saccharomyces cerevisiae) ve mayanın büyüme ortamı olan vasattan ibarettir. Ruminant rasyonlarına katılan Saccharomyces cerevisiae maya kültürleri toz formdadır. Saccharomyces cerevisiae canlı maya kültürünün etkilerini, rumen mikroflorasında yapmış olduğu değişiklikler ile gösterdiği ifade edilmektedir. Saccharomyces cerevisiae canlı maya kültürünün rumende etki mekanizması hakkında değişik görüşler ileri sürülmekle birlikte bu mekanizma tam olarak açıklanamamaktadır. Süt sığırlarında Saccharomyces cerevisiae'nın süt verimi ve kompozisyonu üzerine olan etkileriyle ilgili olarak da birbirlerinden çok farklı sonuçlarm alındığı görülmektedir.
Live yeast culture called as Saccharomyces cerevisiae is one of the feed additives produced naturally and especially added to in dairy cattle ration, its usage to improve milk production is recently increasing. In the field of animal nutrition, live yeast culture used as feed additive contains yeast (Saccharomyces cerevisiae) and a growth medium. Saccharomyces cerevisiae yeast cultures added to ruminant rations are powder form. The effects of Saccharomyces cerevisiae live yeast culture are described with the changes of rumen microflora which are done by it. There are different opinions about its mode of action in rumen. However, this mode of action can not be explained completely. There are also different results obtained from different studies on the milk production and composition in dairy cattle.

Description

Keywords

Saccharomyces cerevisiae, Etki mekanizması, Süt verimi, Süt sığırı, Mode of action, Milk production, Dairy cattle

Citation

Biricik, H. ve Türkmen, İ.İ. (1998). “Saccharomyces cerevisiae canlı maya kültürünün süt sığırlarında etki mekanizması ile süt verimi ve kompozisyonu üzerine etkisi”. Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 17(1-2-3), 175-181.