2019 Cilt 38 Sayı 1

Permanent URI for this collection

Browse

Recent Submissions

Now showing 1 - 9 of 9
  • ItemOpen Access
    Uluslararası ilişkiler’de kimlik analizi ve rol teorisi
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2019) Ak, Mehmet Ali; Bursa Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Uluslararası İlişkiler Bölümü.
    Uluslararası ilişkiler disiplini oluşturduğu varsayımlar ve teoriler üzerinden devletlerin arasındaki sosyal, siyasal, ekonomik vs. ilişkilerini inceleyen, tarihsel ve sistemsel sonuçlarını analiz eden bir bilimdir. Kimlik, uluslararası ilişkiler disiplininin birey, devlet ve sistem ölçeğinde kavramsallaştırılması için gereken verilerin bütünüdür. Birey, toplumda varoluşsal bir tanımlama kazanır ve karakterini bu tanımlamalar üzerinden inşa eder. Devlet, hem bireyler üzerinden inşa edilerek anlam kazanan hem de sistemsel verilerin karşılığı olan dürtülerle kendini tanımlayan bir mekanizmadır. Sistem ise bütüncül yapıdaki devletlerin ve devlet dışı örgütlerin birbirleriyle ilişkisi ile oluşan değişken düzenin veya düzenlerin karşılığıdır. Bireyler ve devletler, tanımlamalarında “ben” ve “öteki” kavramlarının karşılığını oluştururlar ve bu anlamlandırmalara göre bir kimlik örgüsü belirlerler. Konstrüktivist yaklaşım, 1990’lardan sonra uluslararası ilişkileri maddi verilere tabii yapısından çok daha sosyal verilerin etkisinin olduğu sosyal bir bilim olarak nitelendirerek iç ve dış politikayı kimliksel bir inşa sürecine sokar. Rol teorisi ise yönetim mekanizmasında bulunan liderlerin kimliklerinin devletin iç ve dış politikasına doğrudan etkisini inceleyen bir teoridir.
  • ItemOpen Access
    Küresel terörizmin dönüşümü: Irak ve Şam islam devleti (IŞİD) örneği
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2019) Karakaya, İskender
    Terörizm, şiddeti ya da şiddet kullanma tehdidini siyasal amaçları gerçekleştirmek için bir araç olarak kullanma eylemidir. Bu makale küresel terörizmin dönüşümünü, Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) üzerinden açıklamayı amaçlamaktadır. Bu amaçla öncelikle, terörizm ve uluslararası terörizm kavramları tanımlanmış, sonrasında ise IŞİD’in tarihi, kurumsal yapısı ve özellikleri anlatılmıştır. Makalede El-Kaide’nin küresel terörizmin ortaya çıkışını, IŞİD’in ise küresel terörizmin dönüşümünü gösterdiği savunulmaktadır. Sonuç olarak, IŞİD’in post-El-Kaide yapısında olduğu; Irak ve Suriye’deki toprak kayıplarına rağmen küresel olarak varlığını sürdüreceği sonucuna varılmıştır.
  • ItemOpen Access
    Çatışmalarda ikinci derece kurbanların sevdiklerinin belirsiz kayıp olması durumunda düşünceleri ve “öteki” ile ilgili algıları: Kıbrıs’ta kayıp şahıslar
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2019) Şahoğlu, Hasibe; Keser, Ulvi
    Bu makale 1963 ve 1974 yıllarında Kıbrıs’ta Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasında yaşanan çatışmalar neticesinde kaybolan ve belirsiz kayıp (ambigious loss) olan kişilerin ailelerinin yaşadıkları ve yaşamakta oldukları zorlukları ve “diğeri” hakkında düşüncelerini analiz etmek için 22 kişi ile yüz yüze yapılan mülakatlar ışığında yazılmıştır. Makale, iki tarafın kayıp şahıs ailelerinin yıllar boyunca hissettiklerini ve değişimlerini içermektedir. görüşmeler sonunda ailelerin sevdiklerini yeni kaybettikleri zamanlarda karşı tarafı suçladıkları, ancak zaman geçtikçe ve karşı taraf ile temasa geçilince bu duygunun empati ve anlayışa dönüştüğü tespit edilmiştir. Hem Kıbrıslı Türk hem Kıbrıslı Rumlar birbirlerine karşı nefret hissetmediklerini ifade etmişler ve bunun yerine, somut adımlar atmadıkları ve kayıp şahıslar konusunda pasif davrandıkları için, politikacıları suçlamışlardır. Bu noktada kayıp şahısların kaderini bulmak, kalıntılarını ailelerine teslim ederek mezara gömülmelerini sağlamak için kurulan Kayıp Şahıslar Komitesi (KŞK)’nin kayıp ailelerinin acılarını biraz hafiflettiği, karşı tarafı affetmek hususunda yardımcı olduğu, barış konusunda çaba gösterdiği ve kayıp kalıntılarını bulmakta başarılı olduğu iki tarafın aileleri tarafından da kabul edilmektedir.
  • ItemOpen Access
    İmalat sektöründe faaliyette bulunan KOBİ’leri yeşil tedarik zinciri uygulamalarına iten nedenler üzerine Bursa ilinde bir araştırma
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2019) Kasap, Gülay; Ufuk, Müge; Bursa Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/İşletme Bölümü.; Bursa Uludağ Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü.
    Bu çalışmanın amacı Bursa İlinde imalat sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’leri yeşil tedarik zinciri uygulamalarına iten nedenleri incelemek ve bu nedenlerin işletmelere ait özellikler ile (ISO 14001 belgesine sahip olmak ve ihracat yapıyor olmak) olan ilişkilerini ortaya koymaktır. Veriler 103 işletmeden kolayda örnekleme yöntemiyle toplanmıştır ve SPSS 21 programıyla analiz edilmiştir. Yapılan analizlerin sonucunda, KOBİ’leri yeşil tedarik zinciri uygulamalarına iten nedenler üç faktör altında birleşmiştir. Bu faktörler organizasyon dışından kaynaklanan diğer dış itici güçler, finansal itici güçler ve müşterilere dayalı itici güçlerdir. İşletmelere ait özelliklerden ISO 14001 belgesine sahip olmak ve ihracat yapıyor olmak ile bu üç faktör arasında t testi analizi yapılarak, aralarındaki ilişkiler ortaya konulmuştur. Yapılan t testi analizi sonuçlarına göre, işletmelerin ISO 14001 belgesine sahip olmalarıyla, tanımlanan üç itici güç arasında bir ilişki olduğu bulunmuştur. İşletmelere ait diğer özellik olan işletmelerin ihracat yapmalarıyla müşterilerden kaynaklanan itici güçler arasında bir ilişki olduğu bulunurken; diğer dış itici güçler ve finansal itici güçler arasında bir ilişki olmadığı bulunmuştur. Bu çalışmanın sonuçları KOBİ’lerin yeşil tedarik zinciri uygulamalarını neden benimsediklerine dayalı bir görüş sağlamaktadır.
  • ItemOpen Access
    Zamana dayalı faaliyet tabanlı maliyetleme ve karma tamsayılı programlama ile ürün karması kararları
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2019) Özçelik, Funda; Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/İşletme Bölümü.
    Artan rekabet ile birlikte işletmelerin doğru maliyet bilgilerine ihtiyaçları artmıştır. Maliyet bilgisi, finansal raporlama, kontrol, karlılık analizi, ürün tasarımı, fiyatlandırma ve ürün karması gibi çeşitli stratejik kararlarda kullanılmaktadır. Çalışmada ürün karması kararları için Faaliyet Tabanlı Maliyetleme yaklaşımının daha geliştirilmiş bir şekli olan, günümüz rekabet koşullarında doğru maliyet bilgilerini sağlamada etkin bir yaklaşım olarak kabul edilen, daha basit, daha az maliyetli Zamana Dayalı Faaliyet Tabanlı Maliyetleme esas alınmaktadır. Bir örnek üzerinden Zamana Dayalı Faaliyet Tabanlı Maliyetleme’ye dayalı karma tam sayılı programlama modeli ile optimal ürün karmasının belirlenmesi ve bu karmanın faaliyet sonuçlarına etkisini ortaya koymak amaçlanmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Reflections on the relationship between Turkish government and the foreign humanitarian actors in the region following the Syrian crisis (2011-2019)
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2019) Ghussain, Fedaa Al
    The relationship between the Turkish government and Foreign Humanitarian Actors (FHAs) has been and still full of tensions, misperceptions, lack of trust and many other gaps that started with the beginning of the Syrian refugee’s influx to the country following the conflict in Syria back in 2011. This paper aims at understanding the relationship dynamics between the Turkish government and international foreign humanitarian aid providers who started to operate in the Turkish territories with the beginning of the Syrian crisis, bringing in a completely new concept to the Turkish context. The research is qualitative based in terms of methodology, where set of unstructured interviews were conducted with high level government representatives related directly to the researched subject, and with FHAs representatives. There is no systematic approach or specialized department, which efficiently organizes the relationship between both actors until today. This is the main reason behind the huge relational gaps facing FHAs and the Turkish Government in working cooperatively. The main findings in this research paper includes a suggested paradigm of cooperation that will contribute to enhancing the relationship dynamics, bridge the gaps and support the humanitarian space. Hence increases Turkey’s ranking amongst the countries piloting humanitarian work in later stages.
  • ItemOpen Access
    Makedonya isim sorununun bölge ve dünya politikasına etkisi
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2019) Arpalıer, Seçkin; Bursa Uludağ Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü/Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı.
    Balkanların merkezinde bulunan Makedonya tarihte birçok millete ve medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bundan dolayı komşuları Makedonya Bölgesi hakkında çeşitli iddialarda bulunmaktadır. Makedonya Cumhuriyeti’nin eski Yugoslavya’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan etmesinden itibaren geçen 27 yılda komşularıyla farklı düzeylerde sürekli sorunlar yaşadığı görülmektedir. Bu sorunlar arasında temeli tarihsel iddialara dayandırılan Yunanistan ile Makedonya arasındaki isim sorunu ön plana çıkmaktadır. Sorun bağlamında Yunanistan, Makedonya’nın Avrupa Birliği (AB) ve Kuzey Atlantik Örgütü (NATO) üyelik süreçlerini engelleyen bir dış politika izlemiştir. Batı dünyası ise bu sorununun Makedonya’yı ABD ve AB’den uzaklaştırıp Çin, Rusya ve Türkiye gibi aktörlere yakınlaştırmasından endişe duymaktadır. Bu yüzden 2018 yılı ABD ve AB öncülüğünde Prespa Anlaşması bağlamında Yunanistan ve Makedonya açısından müzakere ve anlaşma yılı olmuştur. Çalışmada isim sorununun tarihsel kökeninden yola çıkarak bu sorunun günümüzde bölgesel ve küresel politikaya ne denli etki ettiği analiz edilmektedir.
  • ItemOpen Access
    Stratejik ittifaklara kaynak temelli bir bakış
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2019) Altın, Nagihan; Bursa Uludağ Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü/İşletme Anabilim Dalı.
    Son yıllarda tüm dünyada örgütler arası ittifaklar dalgasına şahit olunmaktadır. Örgütler küresel pazarda etkin bir şekilde rekabet ederken hızla değişen çevreyle de uğraşmak zorunda kaldıklarından, artan sayıda şirket içi ortaklığa tanık olunmaktadır. Ortaya çıkan bu ilişki uzun yıllar araştırmalara neden olmakla birlikte hem akademisyenler hem de yöneticiler tarafından ‘’Örgütler niçin ittifak kurar?’’ ve ‘’İttifaklar niçin stratejik öneme sahiptir?’’ ve ‘’Bazı örgütler stratejik ittifak kurarken niçin bazıları kurmaz?’’ gibi çeşitli sorular ilgi çekmektedir. Geleneksel teorik cevap, işlem maliyeti perspektifi tarafından açıklanmaya çalışılmıştır. Bu teori, söz konusu işbirliğinin motivasyonu olarak işlem maliyet verimliliğini vurgular. İşlem özellikleri, statik verimlilik ve rutin durumlara odaklanırken, pek çok örgütü ittifak oluşumuna iten stratejik faktörleri yakalayamamaktadır. Dolayısıyla işlem maliyetini en aza indirmenin mantığının aksine, öğrenme, meşruiyet ve hızlı pazara giriş gibi ittifakların stratejik avantajlarının çoğunu göz ardı etmektedir. Bu makalede amaç stratejik ittifak tanımını ve oluşumunu açıklarken, örgüt düzeyinde motivasyon farklılıklarını genel olarak ele aldıktan sonra kaynak temelli perspektifle hangi yönlerin önemli olduğunu, stratejik ittifakların oluşumunu neyin teşvik ettiğini, stratejik ittifakların oluşumu ve varoluşunun başarısını hangi faktörlerin etkilediği gibi sorulara cevaplar aramaktır. Bu çalışmada örgüt kaynaklarının stratejik ittifaklar içindeki rolünü inceleyerek, kaynak temelli bakış açısıyla stratejik ittifakın dört ana yönünü, gerekçe, oluşum, yapısal tercihler ve performansı, kapsayan bir teori sunmaya çalışılmaktadır. Bu bağlamda stratejik ve sosyal sonuçlarını anlamak için uygulanabilir ittifak oluşumuna dair daha geniş bir bakış açısı sunulmaktadır. Kaynak temelli bakış, ittifaklar için gerekçenin, bir araya toplanan örgüt kaynaklarının değer yaratma potansiyeli olduğunu göstermektedir. Kusurlu hareketlilik, taklit edilebilirlik ve ikame edilebilirlik gibi bazı kaynak özelliklerinin, değer yaratma vaadi verdiğini ve böylece ittifak oluşumunu kolaylaştırdığını vurgulanmaktadır. Örgütlerin kaynak profillerinin yapısal tercihlerini iki ana ittifak kategorisi, sermaye ittifakları ve sermayeye dayalı olmayan ittifaklar, açısından nasıl belirleyeceği tartışılmaktadır. Son olarak da örgütün kaynaklarını kullanabilme yeteneğinin ve inovasyonun ittifak performansına etki edebileceği tartışılmaktadır.
  • ItemOpen Access
    Toplumsal cinsiyete dayalı ekonomik ayrımcılık
    (Bursa Uludağ Üniversitesi, 2019) Giray, Filiz; Aydın, Ezgi; Bursa Uludağ Üniversitesi/İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi/Maliye Bölümü.; Bursa Uludağ Üniversitesi/Sosyal Bilimler Enstitüsü/Maliye Anabilim Dalı.
    Toplumda ve çalışma hayatında kadının maruz kaldığı ayrımcılık söz konusu olabilmektedir. Bu durumla mücadele edebilmek için ulusal ve uluslararası kuruluşlar aracılığı ile siyasi, ekonomik ve toplumsal zeminlerde ayrımcılığı azaltacak veya engelleyecek düşüncelerin üretilmesi, politikaların somut olarak uygulanması çağdaş ve gelişmiş bir toplum olmanın gereği olarak bir zorunluluk olmaktadır. Bu çalışmanın konusunu, erkek çalışanlar ile eğitim düzeyleri eşit olmasına ve aynı nitelikte iş yapmalarına rağmen kadın çalışanların daha düşük ücretler almaları yani ücret eşitsizliği olarak ifade edilen ekonomik ayrımcılık oluşturmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, Türkiye’de kazanç yapısı araştırmaları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verileri doğrultusunda toplumdaki cinsiyete dayalı ayrımcılık hallerini, kadın ve erkek çalışanlar arasındaki ekonomik ayrımcılık durumunu ücret eşitsizliği, az gelir elde etme, sektörler itibariyle kadın-erkek çalışma oranı gibi göstergelerle Türkiye açısından analiz etmektir.