Toplumsal cinsiyete dayalı ekonomik ayrımcılık

Yükleniyor...

Kurum Yazarları

Süreli Yayın başlığı

Süreli Yayın ISSN

Yayınevi

Bursa Uludağ Üniversitesi

Özet

Toplumda ve çalışma hayatında kadının maruz kaldığı ayrımcılık söz konusu olabilmektedir. Bu durumla mücadele edebilmek için ulusal ve uluslararası kuruluşlar aracılığı ile siyasi, ekonomik ve toplumsal zeminlerde ayrımcılığı azaltacak veya engelleyecek düşüncelerin üretilmesi, politikaların somut olarak uygulanması çağdaş ve gelişmiş bir toplum olmanın gereği olarak bir zorunluluk olmaktadır. Bu çalışmanın konusunu, erkek çalışanlar ile eğitim düzeyleri eşit olmasına ve aynı nitelikte iş yapmalarına rağmen kadın çalışanların daha düşük ücretler almaları yani ücret eşitsizliği olarak ifade edilen ekonomik ayrımcılık oluşturmaktadır. Bu bağlamda çalışmanın amacı, Türkiye’de kazanç yapısı araştırmaları ve Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verileri doğrultusunda toplumdaki cinsiyete dayalı ayrımcılık hallerini, kadın ve erkek çalışanlar arasındaki ekonomik ayrımcılık durumunu ücret eşitsizliği, az gelir elde etme, sektörler itibariyle kadın-erkek çalışma oranı gibi göstergelerle Türkiye açısından analiz etmektir.
In society and working life, women are sometimes exposed to discrimination. To struggle with this situation, it is an imperative – as a necessity of being modern and developed society - to come up with ideas through both national and international establishments that will reduce or prevent the discrimination against women in political, economic and social fields. The subject of this study is economic discrimination against women which is expressed as wage inequality; although both male and female employees have the same educational level and do the same job, female employees take less charge. The aim of this study is to analyze the sexual apartheid in Turkey in accordance with the earning structure surveys in Turkey, data of Turkish Statistical Institute and some indicators like economic discrimination between male and female employees, wage inequality and taking less charge of female employees and female-male employment ratio by sectors.

Anahtar kelimeler

Cinsiyet ayrımcılığı, Ekonomik ayrımcılık, Ücret eşitsizliği, Cinsiyete göre iş paylaşımı, Ekonomik şiddet, Sexual apartheid, Economic discrimination, Wage inequality, Job sharing by gender, Economic violence

Alıntı

Giray, F. ve Aydın, E. (2019). "Toplumsal cinsiyete dayalı ekonomik ayrımcılık". Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 38(1), 25-57.