Küresel terörizmin dönüşümü: Irak ve Şam islam devleti (IŞİD) örneği

Karakaya, İskender

Bursa Uludağ Üniversitesi

Terörizm, şiddeti ya da şiddet kullanma tehdidini siyasal amaçları gerçekleştirmek için bir araç olarak kullanma eylemidir. Bu makale küresel terörizmin dönüşümünü, Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD) üzerinden açıklamayı amaçlamaktadır. Bu amaçla öncelikle, terörizm ve uluslararası terörizm kavramları tanımlanmış, sonrasında ise IŞİD’in tarihi, kurumsal yapısı ve özellikleri anlatılmıştır. Makalede El-Kaide’nin küresel terörizmin ortaya çıkışını, IŞİD’in ise küresel terörizmin dönüşümünü gösterdiği savunulmaktadır. Sonuç olarak, IŞİD’in post-El-Kaide yapısında olduğu; Irak ve Suriye’deki toprak kayıplarına rağmen küresel olarak varlığını sürdüreceği sonucuna varılmıştır.
Terrorism is an act of violence or a threat of violence as a tool to pursue political goals. This article aims to explain the transformation of global terrorism based on Islamic State of Iraq and Sham (ISIS). For this purpose, terror and terrorism are primarily defined, and the history, organizational structure and characteristics of ISIS are explained. In this article, it is argued that while Al-Qaeda symbolizes the emergence of global terrorism", ISIS turns out to be an example of transformation of global terrorism. In conclusion, it is seen that ISIS has similar characteristics with al-Qaeda called post-Al-Qaeda, and it will globally survive although it has lost lots of its lands in Syria and Iraq.

Bu çalışma, Bursa Uludağ Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Atay Akdevelioğlu'in danışmanlığında İskender Karakaya tarafından yazılan "Küresel terörizmin dönüşümü: El-kaide'den IŞİD'e" adlı doktora tezine dayanılarak hazırlanmıştır.

Küresel terörizm, IŞİD, Arap baharı, Küreselleşme, El-kaide, Global terrorism, ISIS, Arab spring, Globalization, Al-qaeda

Karakaya, İ. (2019). "Küresel terörizmin dönüşümü: Irak ve Şam islam devleti (IŞİD) örneği". Bursa Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 38(1), 149-198.