Türkçe öğretmenlerinin ölçme ve değerlendirme uygulamalarının “yapılandırmacı öğrenme” kavramı bağlamında eleştirisi

Loading...
Thumbnail Image

Date

2009

Authors

Karadüz, Adnan

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Uludağ Üniversitesi

Abstract

Türkiye’de ilk ve ortaöğretim programlarının “yapılandırmacı öğrenme” anlayışına göre oluşturulmasıyla eğitim ve öğretimde köklü bir değişikliğe gidilmiştir. Bu değişiklik derste kullanılan araç gereçlerde, öğrenme anlayışında, öğrenme ortamının tasarlanmasında ve her şeyden önemlisi ölçme ve değerlendirmede tamamen kökten değişiklikler yapılması anlamına gelmektedir. Ölçme ve değerlendirme bir programın amacına ulaşılıp ulaşılamadığını, programla birlikte yapılan öğrenme etkinliklerinden yeterli düzeyde verim alınmasını ölçmek bakımından çok önemlidir. Yapılandırmacı öğrenme anlayışı sonucu değerlendirmeden daha çok, öğrenme faaliyetlerinde süreç içerisinde yapılan eğitim faaliyetlerinin çoklu ölçme araçlarıyla ölçülüp değerlendirildiği bir niteliğe sahiptir. Bunun yanı sıra yapılandırmacı anlayış bilgiden daha çok temelde becerinin kazandırılmasını esas aldığından, kullanılan ölçme araçlarının nitelikleri ve öğretmenlerin ölçme ve değerlendirme anlayışının da buna uygun olması gerekir. Bu araştırmada Türkçe öğretmenlerinin kullandıkları ölçme araçlarıyla birlikte ölçme ve değerlendirme anlayışlarının hangi oranda yapılandırmacı anlayışa uygun olduğu değerlendirilmeye çalışılmaktadır. Araştırmada yapılandırılmamış mülakatla birlikte gözlem kullanılarak elde edilen veriler içerik analizi yöntemiyle değerlendirilmeye tabi tutulmuştur. Araştırma neticesinde öğretmenlerin ölçme ve değerlendirme anlayışlarıyla birlikte, uygulamadaki alışkanlıklarının yapılandırmacı anlayışı yeterli ölçüde yansıtmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Turkish education system has gone through an important reform recently by the adaptation of constructivist learning theory in the preparation of new primary and secondary school curricula. The reform has brought a new approach in terms of teaching and learning process and, in turn, requires teachers to adapt new teaching materials, learning environments, and assessment methods and techniques. Assessment is very important in order to determine the effectiveness of learning programmes and activities. The purpose of assessment is to provide teachers and students with information and insights needed to improve teaching effectiveness and learning quality. Constructivist learning approach places greater emphasis on formative assessment by multiple assessment tools than summative assessment. What’s more, constructivism places greater emphasis on skills than knowledge/information. The qualities of assessment tools and teachers’ understanding of assessment should accommodate these main tenets of constructivism. This paper examines the assessment methods used by Turkish language teachers and evaluates to what extent they accommodate constructivist understanding. The data was collected through unstructured interviews and observations. It was analysed qualitatively. According to the findings, teachers’ assessment practices and understandings do not reflect the principles of constructivism adequately.

Description

Keywords

Türkçe eğitimi, Turkish education, Yapılandırmacı öğrenme, Ölçme ve değerlendirme, Constructivist learning, Measuring and evaluation

Citation

Karadüz, A. (2009). "Türkçe öğretmenlerinin ölçme ve değerlendirme uygulamalarının “yapılandırmacı öğrenme” kavramı bağlamında eleştirisi". Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 22(1), 189-210.