Yayın:
Bouche de Bétizac ve Marigoule kestane çeşitlerinde farklı tozlayıcı çeşitlerin bazı meyve kalite özellikleri üzerine etkisi

dc.contributor.advisorMert, Cevriye
dc.contributor.authorAbdullah, Ahmet
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.contributor.orcid0009-0000-5038-8275
dc.date.accessioned2025-09-30T08:48:21Z
dc.date.issued2025-06-30
dc.description.abstractBu çalışmada, Türkiye’de yetiştiriciliği giderek yaygınlaşan Bouche de Bétizac ve Marigoule kestane çeşitlerinde farklı tozlayıcıların (Marigoule, Tülü, Erfelek, Sarıaşlama, Firdola ve Ertan) meyve tutumu ve kalite özellikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Araştırmada, tozlayıcıların meyve tutumu oranı, meyve boyutları (eni, boyu, yüksekliği), ağırlığı, kabuk ve tohum nem oranları ile meyve kimyasal bileşimi (kuru madde, toplam karbonhidrat ve şeker bileşenleri) değerlendirilmiştir. Marigoule çeşidinde Firdola ve Ertan tozlayıcıları yüksek meyve tutumu ve verim sağlamış; ayrıca bu çeşidin kendine tozlama ile meyve tutumu gerçekleştiremediği belirlenmiştir. Bouche de Bétizac çeşidinde ise Sarıaşlama ve Ertan tozlayıcıları verim açısından, Erfelek, Ertan ve Firdola tozlayıcıları ise karbonhidrat içeriği ve şeker profili açısından öne çıkmıştır. Her iki çeşitte de Ertan, verim açısından; Erfelek ise kalite ve şeker profili bakımından öne çıkan tozlayıcılar arasında yer almıştır. Tozlayıcıların meyve morfolojisi, nem oranları ve kimyasal bileşim üzerinde anlamlı etkiler oluşturduğu gözlenmiş; bulgular, tozlayıcı seçiminin kestane verim ve kalitesinde belirleyici bir faktör olduğunu göstermektedir.
dc.description.abstractIn this study, the effects of different pollinizers (Tülü, Erfelek, Sarıaşlama, Firdola, and Ertan) on fruit set and quality characteristics of the Bouche de Bétizac and Marigoule chestnut cultivars, which are increasingly cultivated in Türkiye, were investigated. The research evaluated the impact of pollinizers on fruit set rate, fruit dimensions (width, length, height), weight, shell and kernel moisture contents, as well as the chemical composition of fruits (dry matter, total carbohydrates, and sugar components). In the Marigoule cultivar, Firdola and Ertan pollinizers were found to provide high fruit set and yield; moreover, it was determined that Marigoule could not achieve fruit set through self-pollination. In the Bouche de Bétizac cultivar, the pollinizers ‘Sarıaşlama’ and ‘Ertan’ played a significant role in enhancing yield, while ‘Erfelek’, ‘Ertan’, and ‘Firdola’ were particularly effective in improving carbohydrate content and sugar composition. In both cultivars, Ertan stood out in terms of yield, while Erfelek was distinguished for its contribution to quality and sugar profile. These results highlight the critical importance of selecting appropriate pollinizers to optimize both yield and nut quality in chestnut cultivation.
dc.format.extentXIV, 65 sayfa
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11452/55245
dc.language.isotr
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectKestane
dc.subjectKsenia
dc.subjectÇiçek tozu
dc.subjectÇapraz-tozlama
dc.subjectMeyve tutumu
dc.subjectChestnut
dc.subjectXenia
dc.subjectPollen
dc.subjectCross-pollination
dc.subjectFruit set
dc.titleBouche de Bétizac ve Marigoule kestane çeşitlerinde farklı tozlayıcı çeşitlerin bazı meyve kalite özellikleri üzerine etkisi
dc.title.alternativeEffect of different pollination cultivars on different fruit quality parameters on Bouche de Bétizac and Marigoule chestnut cultivarsen
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim
Ad:
Ahmet_Abdullah.pdf
Boyut:
2.18 MB
Format:
Adobe Portable Document Format