Yayın:
Farklı kekik yağı dozlarının mısır silajının sindirimi ve rumen fermantasyonu üzerine etkileri

dc.contributor.buuauthorCanbolat, Önder
dc.contributor.buuauthorKaraman, Şadıman
dc.contributor.buuauthorFilya, İsmail
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentZootekni Bölümü
dc.contributor.researcheridAAH-2927-2021
dc.contributor.scopusid7004338636
dc.contributor.scopusid36087592200
dc.contributor.scopusid6701639395
dc.date.accessioned2022-01-20T12:21:58Z
dc.date.available2022-01-20T12:21:58Z
dc.date.issued2010
dc.description.abstractThe objective of this study was to determine the effect of inclusion of oregano oil (OO) (0 (control). 50, 100, 200, 400, 600 and 800 mg/L) on the incubation on gas production, organic matter digestibility (OMD) and metabolizable energy (ME) using in vitro gas production technique. The inclusion of oregano oil significantly (P<0.05) decreased the in vitro gas production. OMD and ME contents of maize silage. The inclusion of oregano oil in different doses decreased the total volatile fatty acids (VFA), acetic acid, propionic acid, butyric acid, acetic acid/propionic acid ratio and ammonia level whereas the increased the rumen pH. In addition, the inclusion of oregano oil significantly (P<0.05) decreased CO2 and CH4 production. The inclusion of oregano oil in 600 and 800 mg/L has been found to be the most effective doses. As a conclusion, oregano oil in a ratio which is lower than 600-800 mg/L should be used in ruminant nutrition. The higher doses may result in a decrease feed efficiency and animal performance.
dc.description.abstractBu araştırma, rumen sıvısı (RS)’na 0 (kontrol), 50, 100, 200, 400, 600 ve 800 mg/L kekik yağı (KY) ilavesinin in vitro gaz üretim tekniğiyle mısır silajının, organik madde sindirilebilirliği (OMS), metabolik enerji (ME) ile rumen fermantasyonu üzerine olan etkilerinin saptanması amacı ile yapılmıştır. Rumen sıvısına KY ilavesi mısır silajının in vitro gaz üretimi ile OMS ve ME içeriğini düşürmüştür (P<0.05). Rumen sıvısına farklı dozlarda KY ilavesi rumen sıvısı toplam uçucu yağ asitleri (TUYA), asetik asit (AA), propiyonik asit (PA), butirik asit (BA) ve AA/PA oranı ile amonyak (NH3) düzeyini önemli düzeyde düşürürken, rumen pH’sını ise artırmıştır. Ayrıca KY ilavesi karbondioksit (CO2) ve metan (CH4) gazı üretimini de azaltmıştır (P<0.05). Yukarıda sıralanan parametreler üzerinde en etkili KY dozunun 600 ve 800 mg/L RS olduğu saptanmıştır. Araştırma sonucunda, ruminant beslemede bu dozların altında KY kullanımının uygun olacağı, yüksek dozların ise hayvanların yem değerlendirme ve verim performansını düşürebileceği belirlenmiştir.
dc.identifier.citationCanbolat, Ö. vd. (2010). "Farklı kekik yağı dozlarının mısır silajının sindirimi ve rumen fermantasyonu üzerine etkileri". Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 16(6), 933-939.
dc.identifier.doi10.9775/kvfd.2010.1959
dc.identifier.endpage939
dc.identifier.issn1300-6045
dc.identifier.issue6
dc.identifier.scopus2-s2.0-78149441823
dc.identifier.startpage933
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.9775/kvfd.2010.1959
dc.identifier.urihttps://vetdergikafkas.org/uploads/pdf/pdf_KVFD_812.pdf
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/24195
dc.identifier.volume16
dc.identifier.wos000285216200007
dc.indexed.scopusScopus
dc.indexed.trdizinTrDizin
dc.indexed.wosSCIE
dc.language.isotr
dc.publisherKafkas Üniversitesi
dc.relation.journalKafkas Üniversitesi Veteriner Fakultesi Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectOregano oil
dc.subjectGas production
dc.subjectVolatile fatty acids
dc.subjectDigestibility
dc.subjectMethane
dc.subjectIn-vitro
dc.subjectMicrobial fermentation
dc.subjectActive compounds
dc.subjectPlant-extracts
dc.subjectGas-production
dc.subjectNutrient flow
dc.subjectBlend
dc.subjectDigestibility
dc.subjectPerformance
dc.subjectFeed
dc.subjectVeterinary sciences
dc.subjectAnimalia
dc.subjectBovidae
dc.subjectOriganum
dc.subjectZea mays
dc.subjectKekik yağı
dc.subjectGaz üretimi
dc.subjectUçucu yağ asitleri
dc.subjectSindirilebilirlik
dc.subjectMetan
dc.subject.scopusRumen Fermentation; Yucca; Fibrobacter Succinogenes
dc.subject.wosVeterinary sciences
dc.titleFarklı kekik yağı dozlarının mısır silajının sindirimi ve rumen fermantasyonu üzerine etkileri
dc.title.alternativeThe effect of different doses of oregano oil on corn silage digestive and rumen fermentation
dc.typeArticle
dc.wos.quartileQ4
dc.wos.quartileQ4
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Zootekni Bölümü
local.indexed.atTrDizin
local.indexed.atWOS
local.indexed.atScopus

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim
Ad:
Canbolat_vd_2010.pdf
Boyut:
1.08 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Açıklama

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Placeholder
Ad:
license.txt
Boyut:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama