Yayın:
Farklı kekik yağı dozlarının mısır silajının sindirimi ve rumen fermantasyonu üzerine etkileri

Küçük Resim

Tarih

Akademik Birimler

Kurum Yazarları

Canbolat, Önder
Karaman, Şadıman
Filya, İsmail

Yazarlar

Danışman

Dil

Türü

Yayıncı:

Kafkas Üniversitesi

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Özet

The objective of this study was to determine the effect of inclusion of oregano oil (OO) (0 (control). 50, 100, 200, 400, 600 and 800 mg/L) on the incubation on gas production, organic matter digestibility (OMD) and metabolizable energy (ME) using in vitro gas production technique. The inclusion of oregano oil significantly (P<0.05) decreased the in vitro gas production. OMD and ME contents of maize silage. The inclusion of oregano oil in different doses decreased the total volatile fatty acids (VFA), acetic acid, propionic acid, butyric acid, acetic acid/propionic acid ratio and ammonia level whereas the increased the rumen pH. In addition, the inclusion of oregano oil significantly (P<0.05) decreased CO2 and CH4 production. The inclusion of oregano oil in 600 and 800 mg/L has been found to be the most effective doses. As a conclusion, oregano oil in a ratio which is lower than 600-800 mg/L should be used in ruminant nutrition. The higher doses may result in a decrease feed efficiency and animal performance.
Bu araştırma, rumen sıvısı (RS)’na 0 (kontrol), 50, 100, 200, 400, 600 ve 800 mg/L kekik yağı (KY) ilavesinin in vitro gaz üretim tekniğiyle mısır silajının, organik madde sindirilebilirliği (OMS), metabolik enerji (ME) ile rumen fermantasyonu üzerine olan etkilerinin saptanması amacı ile yapılmıştır. Rumen sıvısına KY ilavesi mısır silajının in vitro gaz üretimi ile OMS ve ME içeriğini düşürmüştür (P<0.05). Rumen sıvısına farklı dozlarda KY ilavesi rumen sıvısı toplam uçucu yağ asitleri (TUYA), asetik asit (AA), propiyonik asit (PA), butirik asit (BA) ve AA/PA oranı ile amonyak (NH3) düzeyini önemli düzeyde düşürürken, rumen pH’sını ise artırmıştır. Ayrıca KY ilavesi karbondioksit (CO2) ve metan (CH4) gazı üretimini de azaltmıştır (P<0.05). Yukarıda sıralanan parametreler üzerinde en etkili KY dozunun 600 ve 800 mg/L RS olduğu saptanmıştır. Araştırma sonucunda, ruminant beslemede bu dozların altında KY kullanımının uygun olacağı, yüksek dozların ise hayvanların yem değerlendirme ve verim performansını düşürebileceği belirlenmiştir.

Açıklama

Kaynak:

Anahtar Kelimeler:

Konusu

Oregano oil, Gas production, Volatile fatty acids, Digestibility, Methane, In-vitro, Microbial fermentation, Active compounds, Plant-extracts, Gas-production, Nutrient flow, Blend, Digestibility, Performance, Feed, Veterinary sciences, Animalia, Bovidae, Origanum, Zea mays, Kekik yağı, Gaz üretimi, Uçucu yağ asitleri, Sindirilebilirlik, Metan

Alıntı

Canbolat, Ö. vd. (2010). "Farklı kekik yağı dozlarının mısır silajının sindirimi ve rumen fermantasyonu üzerine etkileri". Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 16(6), 933-939.

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By

39

Views

48

Downloads

View PlumX Details