Yayın:
Fırıncılık ürünleri üretim hattında ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sisteminin kurulması

dc.contributor.advisorGürbüz, Ozan
dc.contributor.authorBayraktar, Ece
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
dc.contributor.orcid0000-0003-2990-4030
dc.date.accessioned2021-01-19T09:39:12Z
dc.date.available2021-01-19T09:39:12Z
dc.date.issued2020-09-28
dc.description.abstractÜlkemizde buğdaydan elde edilen ürünler çok tercih edilmektedir. Bunun sebebi beslenmedeki temel besin maddelerinin ham maddesi olmasıdır. Gelişmekte olan ülkemizin iklim koşullarının elverişli olması tarım alanındaki uygulamalara imkan sağlamaktadır. Unlu mamuller sanayisinin üretim miktarı, iş yeri sayısı gibi değerleri göz önüne alındığında bu sanayinin önemli bir yere ve paya sahip olduğu görülmektedir. Her sektörde olduğu gibi fırıncılık sektöründe de rekabet hızla artmakta ve bu artışın yanında tüketicinin bilinçli ve seçici olması, güvenli gıdayı ve kaliteyi ön plana çıkarmaktadır. Gıda güvenliğini sağlamak amacıyla uluslararası geçerlilik elde etmiş olan ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi en çok tercih edilen sistemdir. Bu sistem gıda güvenliğini her aşamada kontrol altında tutmayı hedefleyen gıda güvenliği yönetim sistemidir. Bu çalışmanın amacı; Bursa ilinde faaliyet gösteren bir gıda işletmesinde ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’nin fırıncılık ürünleri üretim hattında kurulması ve uygulanmasıdır. Çalışmanın birinci bölümünde unlu mamuller alanı hakkında genel bilgilere, ikinci bölümünde kalite kavramı ile ilgili genel bilgilere ve üçüncü bölümünde ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı ile ilgili bilgilere değinilmiş olup, söz konusu standardın fırıncılık ürünleri üretim hattında kurulumu oluşturulmuştur.
dc.description.abstractProducts obtained from wheat are preferred in our country. This is because the basic nutrients in nutrition are raw materials. The favorable climatic conditions of our developing country aloow applications in the field of agriculture. Considering the values of the bakery industry such as the amount of production and the number of workplaces, it is seen that this industry has an important place and share. As in every sector, competition in the bakery sector is rapidly increasing, and besides this incerase, the awarensess and selectivity of the costumer brings sade food and quality to the fore. In order to ensure food safety, the inter nationally recognized ISO 22000 food safety management system is the most preferred system. This system is a food safety management system that aims to keep food safety under control at every stage. The aim of this study is; it is the establishment and implementation of ISO 22000 Food Safety Management System on the bakery products production line in a food business operating in the province of Bursa. In the first part of the study, general information about the field of bakery products, general information about the concept of quality in the second part, and information about ISO 22000 Food Safety Management System Standard in the third part, the installation of the said Standard in the bakery products production line was established.
dc.format.extentX, 211 sayfa
dc.identifier.citationBayraktar, E. (2020). Fırıncılık ürünleri üretim hattında ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sisteminin kurulması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/15288
dc.language.isotr
dc.publisherBursa Uludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.subjectFırıncılık ürünleri
dc.subjectUnlu mamul
dc.subjectKalite
dc.subjectGıda güvenliği
dc.subjectISO 22000
dc.subjectHACCP
dc.subjectBakery products
dc.subjectBaked product
dc.subjectQuality
dc.subjectFood safety
dc.titleFırıncılık ürünleri üretim hattında ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sisteminin kurulması
dc.title.alternativeEstablishment of ISO 22000 food safety management system in bakery products production line
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim
Ad:
ece_bayraktar.pdf.pdf
Boyut:
7.85 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Açıklama

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Placeholder
Ad:
license.txt
Boyut:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama