Yayın: Fırıncılık ürünleri üretim hattında ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sisteminin kurulması
Dosyalar
Tarih
Kurum Yazarları
Yazarlar
Bayraktar, Ece
Danışman
Gürbüz, Ozan
Dil
Türü
Yayıncı:
Bursa Uludağ Üniversitesi
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Özet
Ülkemizde buğdaydan elde edilen ürünler çok tercih edilmektedir. Bunun sebebi beslenmedeki temel besin maddelerinin ham maddesi olmasıdır. Gelişmekte olan ülkemizin iklim koşullarının elverişli olması tarım alanındaki uygulamalara imkan sağlamaktadır. Unlu mamuller sanayisinin üretim miktarı, iş yeri sayısı gibi değerleri göz önüne alındığında bu sanayinin önemli bir yere ve paya sahip olduğu görülmektedir. Her sektörde olduğu gibi fırıncılık sektöründe de rekabet hızla artmakta ve bu artışın yanında tüketicinin bilinçli ve seçici olması, güvenli gıdayı ve kaliteyi ön plana çıkarmaktadır. Gıda güvenliğini sağlamak amacıyla uluslararası geçerlilik elde etmiş olan ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi en çok tercih edilen sistemdir. Bu sistem gıda güvenliğini her aşamada kontrol altında tutmayı hedefleyen gıda güvenliği yönetim sistemidir. Bu çalışmanın amacı; Bursa ilinde faaliyet gösteren bir gıda işletmesinde ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi’nin fırıncılık ürünleri üretim hattında kurulması ve uygulanmasıdır. Çalışmanın birinci bölümünde unlu mamuller alanı hakkında genel bilgilere, ikinci bölümünde kalite kavramı ile ilgili genel bilgilere ve üçüncü bölümünde ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Standardı ile ilgili bilgilere değinilmiş olup, söz konusu standardın fırıncılık ürünleri üretim hattında kurulumu oluşturulmuştur.
Products obtained from wheat are preferred in our country. This is because the basic nutrients in nutrition are raw materials. The favorable climatic conditions of our developing country aloow applications in the field of agriculture. Considering the values of the bakery industry such as the amount of production and the number of workplaces, it is seen that this industry has an important place and share. As in every sector, competition in the bakery sector is rapidly increasing, and besides this incerase, the awarensess and selectivity of the costumer brings sade food and quality to the fore. In order to ensure food safety, the inter nationally recognized ISO 22000 food safety management system is the most preferred system. This system is a food safety management system that aims to keep food safety under control at every stage. The aim of this study is; it is the establishment and implementation of ISO 22000 Food Safety Management System on the bakery products production line in a food business operating in the province of Bursa. In the first part of the study, general information about the field of bakery products, general information about the concept of quality in the second part, and information about ISO 22000 Food Safety Management System Standard in the third part, the installation of the said Standard in the bakery products production line was established.
Products obtained from wheat are preferred in our country. This is because the basic nutrients in nutrition are raw materials. The favorable climatic conditions of our developing country aloow applications in the field of agriculture. Considering the values of the bakery industry such as the amount of production and the number of workplaces, it is seen that this industry has an important place and share. As in every sector, competition in the bakery sector is rapidly increasing, and besides this incerase, the awarensess and selectivity of the costumer brings sade food and quality to the fore. In order to ensure food safety, the inter nationally recognized ISO 22000 food safety management system is the most preferred system. This system is a food safety management system that aims to keep food safety under control at every stage. The aim of this study is; it is the establishment and implementation of ISO 22000 Food Safety Management System on the bakery products production line in a food business operating in the province of Bursa. In the first part of the study, general information about the field of bakery products, general information about the concept of quality in the second part, and information about ISO 22000 Food Safety Management System Standard in the third part, the installation of the said Standard in the bakery products production line was established.
Açıklama
Kaynak:
Anahtar Kelimeler:
Konusu
Fırıncılık ürünleri, Unlu mamul, Kalite, Gıda güvenliği, ISO 22000, HACCP, Bakery products, Baked product, Quality, Food safety
Alıntı
Bayraktar, E. (2020). Fırıncılık ürünleri üretim hattında ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sisteminin kurulması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
