Yayın:
Yersinia ruckeri suşlarının fenotipik ve serolojik özelliklerinin incelenmesi

dc.contributor.authorKubilay, Ayşegül
dc.contributor.authorDiler, Öznur
dc.contributor.buuauthorAltun, Soner
dc.contributor.departmentVeteriner Fakültesi
dc.contributor.departmentMikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
dc.contributor.orcid0000-0001-9096-875X
dc.contributor.researcheridAAG-8518-2021
dc.contributor.scopusid56269221600
dc.date.accessioned2022-04-22T06:23:37Z
dc.date.available2022-04-22T06:23:37Z
dc.date.issued2010-06
dc.description.abstractIn the present study, phenotypical and serological properties of 19Yersinia ruckeri isolates that were isolated from different fish cultivating plants located at different geographical area of Turkey as well as two references seroptypes (serotype 1 and serotype 2) have been compared. Basic microbiological techniques and API 20 E tests that have been employed for phenotypical caracterization provided evidence that isolates have relatively similar structure (although gelatine hydrolysis. Voges-Proscauer and citrate utilisation tests as performed by API 20 E exhibited some differences). Specific colonies of Y. ruckeri were observed on the plates of Shotts-Waltman medium (SWM) and Ribose Ornithine Deoxycholate (ROD) medium. Microagglutination tests that were performed by using Serotype 1 and Serotype 2 revealed that 18 out of 19 isolates were grouped as Serotype 1 while only one isolate was serotype 2. Results of the present study have shown that Yersinia ruckeri Serotype 1 are the most commonly found serotype in our country.
dc.description.abstractAraştırmada, ülkemizin farklı coğrafik bölgelerinde bulunan gökkuşağı alabalığı işletmelerinden izole edilmiş olan 19 adet Yersinia ruckeri suşunun 2 adet referans suşla (serotip 1 ve serotip 2) karşılaştırmalı olarak fenotipik ve serotipik özellikleri incelenmiştir. Yersinia ruckeri suşlarının fenotipik özelliklerinin belirlenmesinde geleneksel mikrobiyolojik ve API 20 E testleri kullanılmıştır. Geleneksel mikrobiyolojik ve API 20 E testlerinde bakterinin oldukça homojen (API 20 E testinde suşlar arasında jelatin hidrolizi, voges proskauer reaksiyonu, sitrat kullanımı testleri yönünden farklılıklar olmakla birlikte) bir yapı gösterdiği belirlenmiştir. Shotts-Waltman medium (SWM) ve Riboz Ornitin Dezoksikolat (ROD) selektif besiyerlerinde Y. ruckeri suşlarının spesifik koloniler oluşturduğu saptanmıştır. Serotip 1 ve serotip 2 immunserumlar kullanılarak yapılan mikroaglütinasyon testinde ise ülkemizden izole edilmiş olan 19 suştan 18’inin serotip 1, geri kalan 1 suşun ise serotip 2 özellikte olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar, ülkemizde Serotip 1 özellikteki Yersinia ruckeri suşlarının yaygın olduğunu göstermiştir.
dc.identifier.citationAltun, S. vd. (2010). "Yersinia ruckeri suşlarının fenotipik ve serolojik özelliklerinin incelenmesi". Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 16(Supplement B), 223-229.
dc.identifier.endpage229
dc.identifier.issn1300-6045
dc.identifier.issueSupplement B
dc.identifier.scopus2-s2.0-77956853833
dc.identifier.startpage223
dc.identifier.uri10.9775/kvfd.2009.1386
dc.identifier.urihttps://vetdergikafkas.org/uploads/pdf/pdf_KVFD_754.pdf
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/25987
dc.identifier.volume16
dc.identifier.wos000281800400008
dc.indexed.scopusScopus
dc.indexed.trdizinTrDizin
dc.indexed.wosSCIE
dc.language.isoen
dc.publisherKafkas Üniversitesi
dc.relation.collaborationYurt içi
dc.relation.journalKafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectOncorhynchus mykiss
dc.subjectYersinia ruckeri
dc.subjectAPI 20 E
dc.subjectMicroagglutination
dc.subjectSalmo-gairdneri richardson
dc.subjectRainbow-trout
dc.subjectRedmouth disease
dc.subjectImmunization
dc.subjectVaccination
dc.subjectInfection
dc.subjectBacterium
dc.subjectAreas
dc.subjectVeterinary sciences
dc.subjectMikroaglütinasyon
dc.subject.scopusYersinia Ruckeri; Enteric Redmouth Disease; Oncorhynchus Mykiss
dc.subject.wosVeterinary sciences
dc.titleYersinia ruckeri suşlarının fenotipik ve serolojik özelliklerinin incelenmesi
dc.title.alternativeInvestigation of phenotypical and serological properties of Yersinia ruckeri strains
dc.typeArticle
dc.wos.quartileQ4
dc.wos.quartileQ4
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentVeteriner Fakültesi/Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
local.indexed.atTrDizin
local.indexed.atWOS
local.indexed.atScopus

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim
Ad:
Altun_vd_2010.pdf
Boyut:
875.68 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Açıklama

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Placeholder
Ad:
license.txt
Boyut:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama