Yayın: Yersinia ruckeri suşlarının fenotipik ve serolojik özelliklerinin incelenmesi
Dosyalar
Tarih
Kurum Yazarları
Altun, Soner
Yazarlar
Kubilay, Ayşegül
Diler, Öznur
Danışman
Dil
Türü
Yayıncı:
Kafkas Üniversitesi
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Özet
In the present study, phenotypical and serological properties of 19Yersinia ruckeri isolates that were isolated from different fish cultivating plants located at different geographical area of Turkey as well as two references seroptypes (serotype 1 and serotype 2) have been compared. Basic microbiological techniques and API 20 E tests that have been employed for phenotypical caracterization provided evidence that isolates have relatively similar structure (although gelatine hydrolysis. Voges-Proscauer and citrate utilisation tests as performed by API 20 E exhibited some differences). Specific colonies of Y. ruckeri were observed on the plates of Shotts-Waltman medium (SWM) and Ribose Ornithine Deoxycholate (ROD) medium. Microagglutination tests that were performed by using Serotype 1 and Serotype 2 revealed that 18 out of 19 isolates were grouped as Serotype 1 while only one isolate was serotype 2. Results of the present study have shown that Yersinia ruckeri Serotype 1 are the most commonly found serotype in our country.
Araştırmada, ülkemizin farklı coğrafik bölgelerinde bulunan gökkuşağı alabalığı işletmelerinden izole edilmiş olan 19 adet Yersinia ruckeri suşunun 2 adet referans suşla (serotip 1 ve serotip 2) karşılaştırmalı olarak fenotipik ve serotipik özellikleri incelenmiştir. Yersinia ruckeri suşlarının fenotipik özelliklerinin belirlenmesinde geleneksel mikrobiyolojik ve API 20 E testleri kullanılmıştır. Geleneksel mikrobiyolojik ve API 20 E testlerinde bakterinin oldukça homojen (API 20 E testinde suşlar arasında jelatin hidrolizi, voges proskauer reaksiyonu, sitrat kullanımı testleri yönünden farklılıklar olmakla birlikte) bir yapı gösterdiği belirlenmiştir. Shotts-Waltman medium (SWM) ve Riboz Ornitin Dezoksikolat (ROD) selektif besiyerlerinde Y. ruckeri suşlarının spesifik koloniler oluşturduğu saptanmıştır. Serotip 1 ve serotip 2 immunserumlar kullanılarak yapılan mikroaglütinasyon testinde ise ülkemizden izole edilmiş olan 19 suştan 18’inin serotip 1, geri kalan 1 suşun ise serotip 2 özellikte olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar, ülkemizde Serotip 1 özellikteki Yersinia ruckeri suşlarının yaygın olduğunu göstermiştir.
Araştırmada, ülkemizin farklı coğrafik bölgelerinde bulunan gökkuşağı alabalığı işletmelerinden izole edilmiş olan 19 adet Yersinia ruckeri suşunun 2 adet referans suşla (serotip 1 ve serotip 2) karşılaştırmalı olarak fenotipik ve serotipik özellikleri incelenmiştir. Yersinia ruckeri suşlarının fenotipik özelliklerinin belirlenmesinde geleneksel mikrobiyolojik ve API 20 E testleri kullanılmıştır. Geleneksel mikrobiyolojik ve API 20 E testlerinde bakterinin oldukça homojen (API 20 E testinde suşlar arasında jelatin hidrolizi, voges proskauer reaksiyonu, sitrat kullanımı testleri yönünden farklılıklar olmakla birlikte) bir yapı gösterdiği belirlenmiştir. Shotts-Waltman medium (SWM) ve Riboz Ornitin Dezoksikolat (ROD) selektif besiyerlerinde Y. ruckeri suşlarının spesifik koloniler oluşturduğu saptanmıştır. Serotip 1 ve serotip 2 immunserumlar kullanılarak yapılan mikroaglütinasyon testinde ise ülkemizden izole edilmiş olan 19 suştan 18’inin serotip 1, geri kalan 1 suşun ise serotip 2 özellikte olduğu görülmüştür. Bu sonuçlar, ülkemizde Serotip 1 özellikteki Yersinia ruckeri suşlarının yaygın olduğunu göstermiştir.
Açıklama
Kaynak:
Anahtar Kelimeler:
Konusu
Oncorhynchus mykiss, Yersinia ruckeri, API 20 E, Microagglutination, Salmo-gairdneri richardson, Rainbow-trout, Redmouth disease, Immunization, Vaccination, Infection, Bacterium, Areas, Veterinary sciences, Mikroaglütinasyon
Alıntı
Altun, S. vd. (2010). "Yersinia ruckeri suşlarının fenotipik ve serolojik özelliklerinin incelenmesi". Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 16(Supplement B), 223-229.
