Publication:
Ekmeklik buğday (Triticum aestivum var aestivum L.) çeşitlerinde azotun verim ve verim öğelerine etkisi

dc.contributor.advisorYürür, Nevzat
dc.contributor.authorÖzseven, İzzet
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2020-03-05T05:33:32Z
dc.date.available2020-03-05T05:33:32Z
dc.date.issued1995-06-30
dc.description.abstractBu çalışmada değişik azotlu gübre dozlannm ekmeklik (Triticum aestivum var. aestivum L.) buğday çeşitleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla beş döneklik buğday çeşit ve hattı (Othalom ile Momtchil çeşitleri ve tescile aday üç hat) ile beş değişik azot dozu [0 (kontrol), 5, 10, 15, 20 kg N/da] 1994 yıhnda Sakarya koşullarında denemeye alınmıştır. Azot dozunun başak uzunluğu, m2'deki başak sayısı, bitki başma başak sayısı, başaklanma gün sayısı, saplı ağırlık, yatma, hasat indeksi, 1000 tane ağırlığı ve m2'deki tane verimi üzerine etkisi önemli bulunmuştur. Çeşitler ise bitki boyu, başak uzunluğu, başakta başakcık sayısı, başakta tane sayısı, başakta tane ağırlığı, m2'ddd bitki sayısı, bitki başma başak sayısı, başaklanma gün sayısı, saph ağırlık, yatma, hasat indeksi, 1000 tane ağırlığı ve hektolitre ağırlığı yönünden farklılık göstermişlerdir. Çeşit ile azot dozu interaksiyonu ise bitki boyu, başakta tane ağırlığı, başaklanma gün sayısı ve 1000 tane ağalığı üzerine önemli etkide bulunmuştur.
dc.description.abstractIn this study, the effect of nitrogen fertilisers at different levels on bread. wheat varieties has been searched. Aiming at this, five bread. wheat varieties and breeding materials (Öthalom and Momtchil varieties and three breeding materials submitted to official registration) and nitrogen at five different levels [0 (control), 5, 10, 15, 20 kg N/da] have been experimented under the ecological conditions of Sakarya province in 1994. It was found that the effect of nitrogen level on spike length, spikes per m2, spikes per plant, days to heading, biomas at harvest, lodging, harvest index, 1000-grain weight andgrainyieldperm2was significantly important. On the other hand, the varieties shown some differences about at plant height, spike length, spikelets per spike, grains per spike, grain weight per spike, plants per m2, spikes per plant, days to heading, biomas at harvest, lodging, harvest index, 1000-grain weight and hectolitre weight Plant height, grain weight per spike, days to heading and 1000-grain weight were significantly afîected by the interaction of variety with nitrogen level
dc.format.extentVI, 65 sayfa
dc.identifier.citationÖzseven, İ. (1995). Ekmeklik buğday (Triticum aestivum var aestivum L.) çeşitlerinde azotun verim ve verim öğelerine etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/9838
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectTriticum
dc.subjectNitrogen
dc.subjectAestivum
dc.subjectNitrogen fertiliser
dc.subjectTriticum aestivum
dc.subjectAzot
dc.subjectAzot dozu
dc.subjectAzotlu gübre
dc.subjectNitrogen level
dc.subjectWheat
dc.subjectBread wheat
dc.subjectYield component
dc.subjectLodging
dc.subjectBuğday
dc.subjectEkmeklik buğday
dc.subjectVerim öğeleri
dc.subjectYatma
dc.titleEkmeklik buğday (Triticum aestivum var aestivum L.) çeşitlerinde azotun verim ve verim öğelerine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of nitrogen on yield and yield components in bread wheat varieties
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
045293.pdf
Size:
3.25 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: