Publication:
Ekmeklik buğday (Triticum aestivum var aestivum L.) çeşitlerinde azotun verim ve verim öğelerine etkisi

Thumbnail Image

Organizational Units

Authors

Authors

Özseven, İzzet

Advisor

Yürür, Nevzat

Language

Publisher:

Uludağ Üniversitesi

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Abstract

Bu çalışmada değişik azotlu gübre dozlannm ekmeklik (Triticum aestivum var. aestivum L.) buğday çeşitleri üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla beş döneklik buğday çeşit ve hattı (Othalom ile Momtchil çeşitleri ve tescile aday üç hat) ile beş değişik azot dozu [0 (kontrol), 5, 10, 15, 20 kg N/da] 1994 yıhnda Sakarya koşullarında denemeye alınmıştır. Azot dozunun başak uzunluğu, m2'deki başak sayısı, bitki başma başak sayısı, başaklanma gün sayısı, saplı ağırlık, yatma, hasat indeksi, 1000 tane ağırlığı ve m2'deki tane verimi üzerine etkisi önemli bulunmuştur. Çeşitler ise bitki boyu, başak uzunluğu, başakta başakcık sayısı, başakta tane sayısı, başakta tane ağırlığı, m2'ddd bitki sayısı, bitki başma başak sayısı, başaklanma gün sayısı, saph ağırlık, yatma, hasat indeksi, 1000 tane ağırlığı ve hektolitre ağırlığı yönünden farklılık göstermişlerdir. Çeşit ile azot dozu interaksiyonu ise bitki boyu, başakta tane ağırlığı, başaklanma gün sayısı ve 1000 tane ağalığı üzerine önemli etkide bulunmuştur.
In this study, the effect of nitrogen fertilisers at different levels on bread. wheat varieties has been searched. Aiming at this, five bread. wheat varieties and breeding materials (Öthalom and Momtchil varieties and three breeding materials submitted to official registration) and nitrogen at five different levels [0 (control), 5, 10, 15, 20 kg N/da] have been experimented under the ecological conditions of Sakarya province in 1994. It was found that the effect of nitrogen level on spike length, spikes per m2, spikes per plant, days to heading, biomas at harvest, lodging, harvest index, 1000-grain weight andgrainyieldperm2was significantly important. On the other hand, the varieties shown some differences about at plant height, spike length, spikelets per spike, grains per spike, grain weight per spike, plants per m2, spikes per plant, days to heading, biomas at harvest, lodging, harvest index, 1000-grain weight and hectolitre weight Plant height, grain weight per spike, days to heading and 1000-grain weight were significantly afîected by the interaction of variety with nitrogen level

Description

Source:

Keywords:

Keywords

Triticum, Nitrogen, Aestivum, Nitrogen fertiliser, Triticum aestivum, Azot, Azot dozu, Azotlu gübre, Nitrogen level, Wheat, Bread wheat, Yield component, Lodging, Buğday, Ekmeklik buğday, Verim öğeleri, Yatma

Citation

Özseven, İ. (1995). Ekmeklik buğday (Triticum aestivum var aestivum L.) çeşitlerinde azotun verim ve verim öğelerine etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By

0

Views

30

Downloads