Publication:
Physical and chemical properties of Pekmez (Molasses) produced with different grape cultivars

dc.contributor.buuauthorTürkben, Cihat
dc.contributor.buuauthorSuna, Senem
dc.contributor.buuauthorİzli, Gökçen
dc.contributor.buuauthorUylaşer, Vildan
dc.contributor.buuauthorDemir, Cevdet
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentFen Edebiyat Fakültesi
dc.contributor.departmentBahçe Bitkileri Bölümü
dc.contributor.departmentKimya Bölümü
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Bölümü
dc.contributor.orcid0000-0003-1508-0181
dc.contributor.orcid0000-0002-6637-7666
dc.contributor.orcid0000-0002-6947-2167
dc.contributor.orcid0000-0002-9381-0410
dc.contributor.researcheridAFR-1890-2022
dc.contributor.researcheridAAR-2849-2020
dc.contributor.researcheridAAG-8410-2021
dc.contributor.researcheridAAQ-8178-2020
dc.contributor.researcheridABA-2005-2020
dc.contributor.scopusid6506365712
dc.contributor.scopusid55512747500
dc.contributor.scopusid57190170051
dc.contributor.scopusid8228159700
dc.contributor.scopusid7003565902
dc.date.accessioned2023-04-06T07:09:16Z
dc.date.available2023-04-06T07:09:16Z
dc.date.issued2015-04-13
dc.description.abstractIn this study, some physical and chemical properties of pekmez samples produced using the traditional method with fourteen different grape cultivars were investigated. The water-soluble dry matter, pH, titratable acidity and hydroxymethylfurfural (HMF) content of the samples were determined to be 66.19-80.57%, 3.59-5.23, 0.27-1.81 g 100 g(-1) and 5.93-762.22 mg kg(-1), respectively. The mean fructose and glucose contents of the pekmez samples were determined to be 28.42 g 100 g(-1) and 31.67 g 100 g(-1), respectively. The densities and electrical conductivities varied between 1.33-1.43 g cm(-3) and 1.96-4.51 mS cm(-1), respectively. The content of the macro element K identified in the pekmez samples (4449.86 mg kg(-1)) was greater than that of Ca (1275.52 mg kg(-1)), P (369.96 mg kg(-1)), Mg (344.79 mg kg(-1)) and Na (119.56 mg kg(-1)). The pekmez samples have antioxidant activities, ranging between 38.20 to 64.45 mu mol TE g(-1). Six phenolic compounds, caffeic acid, ellagic acid, ferulic acid, gallic acid, p-coumaric acid and rutin hydrate, were identified in the pekmez samples, and significant differences were observed between samples (P<0.01).
dc.description.abstractBu çalışmada on dört farklı üzüm çeşidinden geleneksel olarak üretilen pekmez örneklerinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri incelenmiştir. Örneklerin suda çözünür kuru madde miktarı, pH, titrasyon asitliği ve hidroksimetilfurfural (HMF) içerikleri sırasıyla % 66.19-80.57, 3.59-5.23, 0.27-1.81 g 100 g(-1) ve 5.93-762.22 mg kg(-1) olarak belirlenmiştir. Pekmez örneklerinin ortalama fruktoz ve glikoz içerikleri sırasıyla 28.42 g 100 g(-1) ve 31.67 g 100 g(-1) olarak saptanmıştır. Yoğunluk ve elektriksel iletkenlik değerlerinin sırasıyla 1.33-1.43 g cm-3 ve 1.96-4.51 mS cm(-1) aralığında olduğu belirlenmiştir. Pekmez örneklerinde belirlenen makro element K miktarı (4449.86 mg kg(-1)), Ca (1275.52 mg kg (-1)), P (369.96 mg kg (-1)), Mg (344.79 mg kg (-1)) ve Na (119.56 mg kg -1) miktarından daha olmuştur. Pekmez örneklerinin antioksidan aktivitesi 38.20 ile 64.45 μmol TE g (-1) aralığında değişmiştir. Pekmez örneklerinde kafeik asit, ellajik asit, ferulik asit, gallik asit, p-kumarik asit ve rutin hidrat olmak üzere altı adet fenolik bileşik tanımlanmış ve örnekler arasında önemli farklılıklar olduğu belirlenmiştir (P<0.01).
dc.identifier.citationTürkben, C. vd. (2016). "Physical and chemical properties of Pekmez (Molasses) produced with different grape cultivars". Journal of Agricultural Sciences-Tarım Bilimleri Dergisi, 22(3), 339-348.
dc.identifier.endpage348
dc.identifier.issn2148-9297
dc.identifier.issue3
dc.identifier.scopus2-s2.0-84986269571
dc.identifier.startpage339
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001392
dc.identifier.urihttps://dspace.ankara.edu.tr/xmlui/
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/32218
dc.identifier.volume22
dc.identifier.wos000385289800003
dc.indexed.scopusScopus
dc.indexed.trdizinTrDizin
dc.indexed.wosSCIE
dc.language.isoen
dc.publisherAnkara Üniversitesi
dc.relation.bapUAP(Z)-2011/62
dc.relation.journalJournal of Agricultural Sciences-Tarım Bilimleri Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectAgriculture
dc.subjectGrape
dc.subjectAntioxidant activity
dc.subjectPhenolic composition
dc.subjectMineral
dc.subjectPekmez
dc.subjectRheological properties
dc.subjectÜzüm
dc.subjectAntioksidan aktivite
dc.subjectFenolik kompozisyonu
dc.subject.scopusKetchup; Rheology; Rheological Properties
dc.subject.wosAgriculture, multidisciplinary
dc.titlePhysical and chemical properties of Pekmez (Molasses) produced with different grape cultivars
dc.title.alternativeFarklı üzüm çeşitleri ile üretilen pekmezlerin fiziksel ve kimyasal özellikleri
dc.typeArticle
dc.wos.quartileN/A
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Bahçe Bitkileri Bölümü
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Gıda Mühendisliği Bölümü
local.contributor.departmentFen Edebiyat Fakültesi/Kimya Bölümü
local.indexed.atTrDizin
local.indexed.atWOS
local.indexed.atScopus

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
Türkben_vd_2016.pdf
Size:
606.08 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: