Publication:
Soğuk stresi altında besiye alınan hindilerde askorbik asit uygulamasının besi performansı ve karkas özelliklerine etkisi

dc.contributor.advisorAk, İbrahim
dc.contributor.authorDeğirmencioğlu, Taşkın
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentZootekni Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2020-01-07T06:52:17Z
dc.date.available2020-01-07T06:52:17Z
dc.date.issued1997-01-16
dc.description.abstractAraştırma, entansif besi uygulanan Amerikan Bronz x Betina melezi erkek hindilerin rasyonlarma 0, 50, 100 ve 150 mg/kg askorbik asit katmanın soğuk stresi altındaki hindilerin besi performansı ve bazı kesim özelliklerine etkilerini belirlemek amacıyla düzenlenmiştir. Besi 140 adet hindiyle 4 grupta ve 84 gün süreyle yürütülmüştür. Hindiler 2900 kcal/kg ME ve % 14.90 ham protein içeren pelet formdaki rasyonla adlibitum olarak yenilenmişlerdir. Hindilerin besi başlangıç ağırlıkları en düşük 2.83, en yüksek 2.85 kg arasında olup, grupların besi sonu canlı ağırlıkları ve günlük ortalama canlı ağırlık artışları ise gruplara göre sırasıyla ; 7.61, 7.45, 7.39 ve 7.52 kg; 56.59, 53.53, 55.06 ve 55.56 g olarak belirlenmiştir. Hindilerin besi süresince günlük ortalama yem tüketimleri gruplara göre sırasıyla ; 306.03, 298.36, 296.37 ve 301.73 g; yemden yararlanma oranlan ise ; 5.407, 5.573, 5.372 ve 5.430 olarak belirlenmiştir. Araştırma sonucunda, hindi besi rasyonlarına askorbik asit katmanın hindilerde canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yemden yararlanma oranı, kesimhane ağırlığı, karkas ağırlığı ve abdominal yağlanma üzerinde önemli etki yapmadığı saptanmıştır. Yenilebilir iç organ ağırlıkları sırasıyla ; 325.5, 323.5, 295.7 ve 336.5 g olup, 3 ve 4. grup, 1 ve 3. grup, 2. ve 3. grup arasındaki farklılıklar istatistik önemli bulunmuştur (p<0.01). Yenilebilir iç organların karkas ağırlığına oranı (%) sırasıyla; 5.74, 5.57, 5.14 ve 5.84 olup, 4 ve 2. grup (p<0.05) düzeyinde ; 1 ve 3. grup, 2 ve 3. grup, 4. ve 3.grup arasındaki farklılıklar istatistik önemli bulunmuştur (p<0.01).
dc.description.abstractThe research was carried out to determine the effects of diets supplied 0, 50, 100 and 150 mg/kg ascorbic acid on fattening performance and slaughter characteristics of male American Bronze x Betina cross-bred turkeys stress conducted to intensive fattening under cold climate. The trial was carried out with 140 turkeys alloted to four groups for 84 days. The turkeys were fed adlibitum pelletted rations including 2900 kcal/kg ME and 14.90 % crude protein. The average initial liveweights of the groups were between 2.83 (min) and 2.85 (max) kg. Final weight and average daily liveweight gain of the groups were 7.61, 7.45, 7.39 and 7.52 kg ; 56.59, 53.53, 55.06 and 55.56 g respectively. Average daily feed consumption and feed conversion ratio of the groups were determined as ; 306.03, 298.36, 296.37 and 301.73 g and 5.407, 5.573, 5.372 and 5.430 kg respectively. It has been determined that ascorbic acid didn't effect the daily liveweight gain, feed consumption, feed conversion ratio, the slaughter and carcass weights and the abdominal fat content of the turkeys.. Edible organ weights of the groups have been measured as 325.5, 323.5, 295.7 and 336.5 g respectively. The differences among the groups 3 and 4, 1 and 3, 2 and 3 have been detected to be statistically significant p < 0.01). Edible organ ratio (%) in the carcas weights of the groups have been calculated as 5.74, 5.57, 5.14 and 5.84 respectively. The differences among the groups 4 and 2 (p<0.05), 1 and 3, 2 and 3, 4 and 3 ( p < 0.01 ) have been detected to be statistically significant.
dc.format.extentII, 77 sayfa
dc.identifier.citationDeğirmencioğlu, T. (1997). Soğuk stresi altında besiye alınan hindilerde askorbik asit uygulamasının besi performansı ve karkas özelliklerine etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/5242
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectHindi besisi
dc.subjectAskorbik asit
dc.subjectSoğuk stresi
dc.subjectTurkey fattening
dc.subjectAscorbic acid
dc.subjectCold stress
dc.titleSoğuk stresi altında besiye alınan hindilerde askorbik asit uygulamasının besi performansı ve karkas özelliklerine etkisi
dc.title.alternativeThe effect of ascorbic acid application on fattening performance and carcass characteristics of turkeys fed under cold stress
dc.typemasterThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Zootekni Ana Bilim Dalı

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
057365.pdf
Size:
3.76 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: