Yayın:
Çavdar ve arpa tane lipitleri içerdikleri antioksidan maddeler ve bunların oksido-reduksiyon potansiyellerinin değişimlerinin araştırılması

dc.contributor.advisorÇetin, Mehmet
dc.contributor.authorMutlu, Tunçer
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.contributor.departmentKimya Ana Bilim Dalı
dc.date.accessioned2020-03-04T07:36:33Z
dc.date.available2020-03-04T07:36:33Z
dc.date.issued1994-03-24
dc.description.abstractÇalışmalarımızda, Bursa yöresi hasadı çavdar ve arpa tahıl tanelerinden polar ve apolar çözgenlerle yağlar izole edildi, tanenin toplam yağ oranı bulundu. Yağın bileşimindeki yağ asitleri ve dağılımları (GC aletli analizle) ve yağda çözünmüş tokoferol antioksidanlann kalitatif ve kantitatif analizleri yapıldı. Yağ verimini arttırmak için bazı yöntemler denendi. Yağların hava ve azot atmosferinde oksitlenmeye ve ısıtmaya karşı oksidatif ve termal stabi- liteleri DSC kalorimetresiyle incelendi. İR ve UV- spektjoskopinin yardımıyla, yağların içindeki olefin yapılar kanıtlanarak, bunların geometrik izomerisi ve poliolefinlerin bağ konumlan incelendi. Yağlardaki tokoferollerm dağılımları GC ve TLC'ye başvurarak araştırıldı. Dört temel ve doğal tokoferolün redoks potansiyelerinin karşılaştırıl- masıyla belirlenen denel antioksidan etkinlikleri irdelendi. Rezonans yapıları da gösterilerek, antioksidan etkinliklerinin substituentlere bağlı olarak deği şimi incelendi. Bu sonuçlara göre, antioksidan etkinlik için bir yeni sıralama yapıldı.
dc.description.abstractIn our research, we took the Rye and Barley seeds from Bursa region Using polar and apolar solvents we isolated the grains lipids and determi nated the total lipids ratios. Using GC methods we investigated qualitatively and quantitatively the tocopherols antioxidants substances which are solvated in these lipids. Subsequently, we tried to increasing the lipids yields by other methods. By DSG methods the oxidative and thermal stability of oils in air and thermal stability of oils inder nitrogen atmosphere was proved. Using IR and UV- spectroscopy, we found the positions of polyolefinics bonds and distribution of cis-trans isomers. The analysis of tocopherols in the oils were processed by GC and TLC techniques. We compared the observed redox potentials of four naturally occurring tocopherols than we was suggested a few chemical resonanse models for each tocopherol. Their antioxidant effectivity and its relation with substi- tuents was regarded. From these results, the antioxidant effectivity was placed in a new order.
dc.format.extentII, 91 sayfa
dc.identifier.citationMutlu, T. (1994). Çavdar ve arpa tane lipitleri içerdikleri antioksidan maddeler ve bunların oksido-reduksiyon potansiyellerinin değişimlerinin araştırılması. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/9792
dc.language.isotr
dc.publisherUludağ Üniversitesi
dc.relation.publicationcategoryTez
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectAntioksidanlar
dc.subjectArpa
dc.subjectBitkisel yağlar
dc.subjectBursa
dc.subjectÇavdar
dc.subjectAntioxidants
dc.subjectBarley
dc.subjectPlant oils
dc.subjectRye
dc.titleÇavdar ve arpa tane lipitleri içerdikleri antioksidan maddeler ve bunların oksido-reduksiyon potansiyellerinin değişimlerinin araştırılması
dc.title.alternativeRye and barley grain lipids contain antioxidant substances and investigation of their oxido-reduction potential changes
dc.typedoctoralThesis
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü/Kimya Ana Bilim Dalı

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Placeholder
Ad:
033859.pdf
Boyut:
7.79 MB
Format:
Adobe Portable Document Format
Açıklama

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Placeholder
Ad:
license.txt
Boyut:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama