Yayın:
Çavdar ve arpa tane lipitleri içerdikleri antioksidan maddeler ve bunların oksido-reduksiyon potansiyellerinin değişimlerinin araştırılması

Küçük Resim

Akademik Birimler

Kurum Yazarları

Yazarlar

Mutlu, Tunçer

Danışman

Çetin, Mehmet

Dil

Yayıncı:

Uludağ Üniversitesi

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Özet

Çalışmalarımızda, Bursa yöresi hasadı çavdar ve arpa tahıl tanelerinden polar ve apolar çözgenlerle yağlar izole edildi, tanenin toplam yağ oranı bulundu. Yağın bileşimindeki yağ asitleri ve dağılımları (GC aletli analizle) ve yağda çözünmüş tokoferol antioksidanlann kalitatif ve kantitatif analizleri yapıldı. Yağ verimini arttırmak için bazı yöntemler denendi. Yağların hava ve azot atmosferinde oksitlenmeye ve ısıtmaya karşı oksidatif ve termal stabi- liteleri DSC kalorimetresiyle incelendi. İR ve UV- spektjoskopinin yardımıyla, yağların içindeki olefin yapılar kanıtlanarak, bunların geometrik izomerisi ve poliolefinlerin bağ konumlan incelendi. Yağlardaki tokoferollerm dağılımları GC ve TLC'ye başvurarak araştırıldı. Dört temel ve doğal tokoferolün redoks potansiyelerinin karşılaştırıl- masıyla belirlenen denel antioksidan etkinlikleri irdelendi. Rezonans yapıları da gösterilerek, antioksidan etkinliklerinin substituentlere bağlı olarak deği şimi incelendi. Bu sonuçlara göre, antioksidan etkinlik için bir yeni sıralama yapıldı.
In our research, we took the Rye and Barley seeds from Bursa region Using polar and apolar solvents we isolated the grains lipids and determi nated the total lipids ratios. Using GC methods we investigated qualitatively and quantitatively the tocopherols antioxidants substances which are solvated in these lipids. Subsequently, we tried to increasing the lipids yields by other methods. By DSG methods the oxidative and thermal stability of oils in air and thermal stability of oils inder nitrogen atmosphere was proved. Using IR and UV- spectroscopy, we found the positions of polyolefinics bonds and distribution of cis-trans isomers. The analysis of tocopherols in the oils were processed by GC and TLC techniques. We compared the observed redox potentials of four naturally occurring tocopherols than we was suggested a few chemical resonanse models for each tocopherol. Their antioxidant effectivity and its relation with substi- tuents was regarded. From these results, the antioxidant effectivity was placed in a new order.

Açıklama

Kaynak:

Anahtar Kelimeler:

Konusu

Antioksidanlar, Arpa, Bitkisel yağlar, Bursa, Çavdar, Antioxidants, Barley, Plant oils, Rye

Alıntı

Mutlu, T. (1994). Çavdar ve arpa tane lipitleri içerdikleri antioksidan maddeler ve bunların oksido-reduksiyon potansiyellerinin değişimlerinin araştırılması. Yayınlanmamış doktora tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By

9

Views

0

Downloads