Yayın:
Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem deǧeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılastırılması

dc.contributor.buuauthorCanbolat, Önder
dc.contributor.buuauthorKaraman, Şadıman
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentZooteknik Bölümü
dc.contributor.scopusid7004338636
dc.contributor.scopusid36087592200
dc.date.accessioned2021-12-07T06:19:42Z
dc.date.available2021-12-07T06:19:42Z
dc.date.issued2009
dc.description.abstractThe aim of this study was to compare the chemical composition, in vitro gas production, metabolizable energy (ME) organic matter digestibility (OMD), relative feed values (RFV) of the legume forages from alfalfa, blackdisk medick, burr medic, yellow sour-clover, yellow sweet-clover, white sweet-clover, sainfoin, hairy vetch and birdsfoot trefoil. Gas production were determined at 0, 3, 6, 12, 24, 48, 72 and 96 h and their kinetics were described using the equation y=a+b(1-e(-ct)). There were significant differences among legume grains in terms of chemical composition (P<0.05). The crude protein content of legume forages ranged from 14.89 to 19.11%; ether extract from 1.08 to 3.07%; crude ash from 5.75 to 8.05%; neutral detergent fiber (NDF) from 38.27 to 46.19%; acid detergent fiber (ADF) from 28.39 to 37.79% and acid detergent lignin (ADL) from 8.03 to 15.14%. Chemical composition had a significant effect on the gas production kinetics and estimated parameters (P<0.05). Total gas production ranged from 67.6 to 76.7 ml/200 mg DM, ME from 9.3 to 11.1 MJ/kg DM, organic matter digestibility (OMD) from 65.5 to 78.3% and relative feed values (RFV) from 120.3 to 159.9. As a result of research it has been determined that the total gas production, ME, OMD and RFV of hairy vetch and burr medic were significantly higher than the other legume forages (P<0.05).
dc.description.abstractBu çalışmada, adi yonca, düğmeli yonca, tüylü yonca, hint yoncası, sarı taş yoncası, ak taş yoncası, korunga, tüylü fiğ ve gazal boynuzu gibi bazı baklagil kuru otlarının kimyasal bileşimleri, in vitro gaz üretimleri, metabolik enerji (ME), organik madde sindirimi (OMS) ve nispi yem değerleri (NYD) karşılaştırılmıştır. Gaz ölçümleri 3, 6, 12, 24, 48, 72 ve 96 saat aralıklarla yapılmış ve gaz değerleri y=a+b(1-e-ct) eşitliği kullanılarak saptanmıştır. Baklagil kuru otlarının kimyasal bileşimleri arasında önemli farklılıklar saptanmıştır (P<0.05). Baklagil kuru otlarının kimyasal bileşimleri ham protein için %14.89-19.11; ham yağ için %1.08-3.07; ham kül için %5.75-8.05; nötr deterjan lif (NDF) için %38.27-46.19, asit deterjan lif (ADF) için %28.39-37.79 ve asit deterjan lignin (ADL) için %8.03-15.14 arasında değişmiştir. Kimyasal bileşim, gaz üretim kinetiğini ve belirlenen parametreleri önemli bir şekilde etkilemiştir (P<0.05). Toplam gaz üretimi 67.6-76.7 ml/200 mg KM, ME değeri 9.3-11.1 MJ/kg KM, organik madde sindirimi (OMS) %65.5-78.3, nispi yem değeri (NYD) ise 120.3-159.9 arasında değişmiştir. Araştırma sonucunda tüylü fiğ ve tüylü yoncanın toplam gaz üretimi, ME, OMS ve NYD içeriği diğer baklagil kaba yemlerinden önemli düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir (P<0.05)
dc.identifier.citationCanbolat, Ö. ve Karaman, Ş. (2009). "Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem deǧeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılastırılması". Tarım Bilimleri Dergisi, 15(2), 188-195.
dc.identifier.endpage195
dc.identifier.issn2148-9297
dc.identifier.issue2
dc.identifier.scopus2-s2.0-77953213178
dc.identifier.startpage188
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.1501/Tarimbil_0000001090
dc.identifier.urihttps://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1507847
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/23022
dc.identifier.volume15
dc.identifier.wos000279314700011
dc.indexed.scopusScopus
dc.indexed.trdizinTrDizin
dc.indexed.wosSCIE
dc.language.isotr
dc.publisherAnkara Üniversitesi Ziraat Fakültesi
dc.relation.journalTarım Bilimleri Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectChemical composition
dc.subjectGas production
dc.subjectLegume forages
dc.subjectNutritive value
dc.subjectRelative feed value
dc.subjectNylon bag degradability
dc.subjectChemical-composition
dc.subjectNutritive-value
dc.subjectRumen
dc.subjectFermentation
dc.subjectIncubation
dc.subjectVivo
dc.subjectAgriculture
dc.subjectLotus corniculatus
dc.subjectMedicago orbicularis
dc.subjectMedicago sativa
dc.subjectMelilotus
dc.subjectMelilotus officinalis
dc.subjectOnobrychis
dc.subjectTrifolium
dc.subjectTrifolium repens
dc.subjectVicia villosa
dc.subject.scopusSilage Making; Lactobacillus Buchneri; Total Mixed Rations
dc.subject.wosAgriculture, multidisciplinary
dc.titleBazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem deǧeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılastırılması
dc.title.alternativeComparison of in vitro gas production, organic matter digestibility, relative feed value and metabolizable energy contents of some legume forages
dc.typeArticle
dc.wos.quartileN/A
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentZiraat Fakültesi/Zooteknik Bölümü
local.indexed.atTrDizin
local.indexed.atWOS
local.indexed.atScopus

Dosyalar

Orijinal seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Küçük Resim
Ad:
Canbolat_ve_Karaman_2009.pdf
Boyut:
332.55 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Açıklama

Lisanslı seri

Şimdi gösteriliyor 1 - 1 / 1
Placeholder
Ad:
license.txt
Boyut:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Açıklama