Publication:
Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem deǧeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılastırılması

Thumbnail Image

Date

2009

Authors

Canbolat, Önder
Karaman, Şadıman

Authors

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Publisher

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi

Research Projects

Organizational Units

Journal Issue

Abstract

The aim of this study was to compare the chemical composition, in vitro gas production, metabolizable energy (ME) organic matter digestibility (OMD), relative feed values (RFV) of the legume forages from alfalfa, blackdisk medick, burr medic, yellow sour-clover, yellow sweet-clover, white sweet-clover, sainfoin, hairy vetch and birdsfoot trefoil. Gas production were determined at 0, 3, 6, 12, 24, 48, 72 and 96 h and their kinetics were described using the equation y=a+b(1-e(-ct)). There were significant differences among legume grains in terms of chemical composition (P<0.05). The crude protein content of legume forages ranged from 14.89 to 19.11%; ether extract from 1.08 to 3.07%; crude ash from 5.75 to 8.05%; neutral detergent fiber (NDF) from 38.27 to 46.19%; acid detergent fiber (ADF) from 28.39 to 37.79% and acid detergent lignin (ADL) from 8.03 to 15.14%. Chemical composition had a significant effect on the gas production kinetics and estimated parameters (P<0.05). Total gas production ranged from 67.6 to 76.7 ml/200 mg DM, ME from 9.3 to 11.1 MJ/kg DM, organic matter digestibility (OMD) from 65.5 to 78.3% and relative feed values (RFV) from 120.3 to 159.9. As a result of research it has been determined that the total gas production, ME, OMD and RFV of hairy vetch and burr medic were significantly higher than the other legume forages (P<0.05).
Bu çalışmada, adi yonca, düğmeli yonca, tüylü yonca, hint yoncası, sarı taş yoncası, ak taş yoncası, korunga, tüylü fiğ ve gazal boynuzu gibi bazı baklagil kuru otlarının kimyasal bileşimleri, in vitro gaz üretimleri, metabolik enerji (ME), organik madde sindirimi (OMS) ve nispi yem değerleri (NYD) karşılaştırılmıştır. Gaz ölçümleri 3, 6, 12, 24, 48, 72 ve 96 saat aralıklarla yapılmış ve gaz değerleri y=a+b(1-e-ct) eşitliği kullanılarak saptanmıştır. Baklagil kuru otlarının kimyasal bileşimleri arasında önemli farklılıklar saptanmıştır (P<0.05). Baklagil kuru otlarının kimyasal bileşimleri ham protein için %14.89-19.11; ham yağ için %1.08-3.07; ham kül için %5.75-8.05; nötr deterjan lif (NDF) için %38.27-46.19, asit deterjan lif (ADF) için %28.39-37.79 ve asit deterjan lignin (ADL) için %8.03-15.14 arasında değişmiştir. Kimyasal bileşim, gaz üretim kinetiğini ve belirlenen parametreleri önemli bir şekilde etkilemiştir (P<0.05). Toplam gaz üretimi 67.6-76.7 ml/200 mg KM, ME değeri 9.3-11.1 MJ/kg KM, organik madde sindirimi (OMS) %65.5-78.3, nispi yem değeri (NYD) ise 120.3-159.9 arasında değişmiştir. Araştırma sonucunda tüylü fiğ ve tüylü yoncanın toplam gaz üretimi, ME, OMS ve NYD içeriği diğer baklagil kaba yemlerinden önemli düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir (P<0.05)

Description

Keywords

Chemical composition, Gas production, Legume forages, Nutritive value, Relative feed value, Nylon bag degradability, Chemical-composition, Nutritive-value, Rumen, Fermentation, Incubation, Vivo, Agriculture, Lotus corniculatus, Medicago orbicularis, Medicago sativa, Melilotus, Melilotus officinalis, Onobrychis, Trifolium, Trifolium repens, Vicia villosa

Citation

Canbolat, Ö. ve Karaman, Ş. (2009). "Bazı baklagil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, organik madde sindirimi, nispi yem deǧeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılastırılması". Tarım Bilimleri Dergisi, 15(2), 188-195.

3

Views

8

Downloads

Search on Google Scholar