Publication:
Soya yağının oksidasyon hızının araştırılması

Thumbnail Image

Organizational Units

Authors

Authors

Kılıç, Naciye

Advisor

Çokadar, Hulusi

Language

Publisher:

Uludağ Üniversitesi

Journal Title

Journal ISSN

Volume Title

Abstract

Ham ve rafine soya yağı örnekleri 60 °C ve 80 °C etüv deneylerine tabi tutularak oksidasyon eğrileri bulundu. Oksidasyonun ekzoterm olduğu, rafine yağın aktivasyon enerjisinin düşük olduğu, reaksiyonun belli bir safhadan itibaren sıfırıncı mertebeden yürüdüğü, aynı sıcaklıkta ham yağın daha dayanıklı olduğu anlaşılmıştır.
Crude and refined soybean oil samples was exposed to Schall Oven Test at 60°C and 80°C and oxidation curves was obtained. It was observed that oxidation process is exothermic, activation energy of refined oil is lower than that of crude oil, starting from a certain phase, reaction is zero-order and at the same temperature crude oil is more stable than refined oil.

Description

Source:

Keywords:

Keywords

Gıda mühendisliği, Food engineering

Citation

Kılıç, N. (1988). Soya yağının oksidasyon hızının araştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.

Endorsement

Review

Supplemented By

Referenced By

3

Views

0

Downloads