Publication:
Bazı buğdaygil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, sindirilebilir organik madde, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması

dc.contributor.buuauthorCanbolat, Önder
dc.contributor.departmentUludaǧ Üniversitesi
dc.contributor.departmentZiraat Fakültesi
dc.contributor.departmentZooteknik Bölümü
dc.contributor.scopusid7004338636
dc.date.accessioned2022-04-25T07:07:31Z
dc.date.available2022-04-25T07:07:31Z
dc.date.issued2012
dc.description.abstractThe aim of this study was to compare the chemical composition, in vitro gas production, metabolizable energy (ME) organic matter digestibility (OMD), relative feed values (RFV) of the cereal forages from maize, sorghum, wheat, barley, oats, rye and triticale. Gas production were determined at 0, 3, 6, 12, 24, 48, 72 and 96 h and their kinetics were described using the equation y = a+b(1-e(-ct)). There were significant differences among cereal hay in terms of chemical composition (P<0.01). The crude protein content of cereal forages ranged from 7.2 to 8.8%; ether extract from 2.6 to 3.1%; crude ash from 5.4 to 6.9%; neutral detergent fiber (NDF) from 46.6 to 55.9%; acid detergent fiber (ADF) from 24.9 to 32.6% and acid detergent lignin (ADL) from 6.3 to 8.1%. Total gas production ranged from 66.6 to 76.8 ml/200 mg DM, ME from 9.1 to 10.9 MJ/kg DM, organic matter digestibility (OMD) from 63.9 to 76.8% and relative feed values (RFV) from 105.8 to 138.7. As a result of this research it has been determined that the total gas production, ME, OMD and RFV of oats, wheat and maize were significantly higher than the other cereal forages (P<0.01).
dc.description.abstractBu çalışmada, mısır, sorgum, buğday, arpa, yulaf, çavdar ve tritikale gibi bazı buğdaygil hasıllarının kimyasal bileşimleri, in vitro gaz üretimleri, metabolik enerji (ME), organik madde sindirimi (OMS) ve nispi yem değerleri (NYD) karşılaştırılmıştır. Gaz ölçümleri 3, 6, 12, 24, 48, 72 ve 96 saat aralıklarla yapılmış ve gaz değerleri y = a+b(1-e-ct) eşitliği kullanılarak saptanmıştır. Buğdaygil hasıllarının kimyasal bileşimleri arasında önemli farklılıklar saptanmıştır (P<0.01). Buğdaygil hasıllarının kimyasal bileşimleri ham protein için %7.2-8.8; ham yağ için %2.6-3.1; ham kül için %5.4-6.9; nötr deterjan lif (NDF) için %46.6-55.9; asit deterjan lif (ADF) için %24.9-32.6 ve asit deterjan lignin (ADL) için %6.3-8.1arasında değişmiştir. Toplam gaz üretimi 66.6-76.8 ml/200 mg KM, ME değeri 9.1-10.9 MJ/kg KM, organik madde sindirimi (OMS) %63.9-75.5, nispi yem değeri (NYD) ise 105.8-138.7 arasında değişmiştir. Araştırma sonucunda yulaf, buğday ve mısırın toplam gaz üretimi, ME, OMS ve NYD içeriği diğer buğdaygil hasıllarından önemli düzeyde yüksek saptanmıştır (P<0.01).
dc.identifier.citationCanbolat, Ö. (2012). "Bazı buğdaygil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, sindirilebilir organik madde, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması". Kafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 18(4), 571-577.
dc.identifier.endpage577
dc.identifier.issn1300-6045
dc.identifier.issue4
dc.identifier.scopus2-s2.0-84861753855
dc.identifier.startpage571
dc.identifier.urihttps://vetdergikafkas.org/uploads/pdf/pdf_KVFD_1141.pdf
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11452/26023
dc.identifier.volume18
dc.identifier.wos000305923500007
dc.indexed.scopusScopus
dc.indexed.trdizinTrDizin
dc.indexed.wosSCIE
dc.language.isotr
dc.publisherKafkas Üniversitesi
dc.relation.journalKafkas Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.subjectVeterinary sciences
dc.subjectCereal forages
dc.subjectChemical composition
dc.subjectNutritive value
dc.subjectGas production
dc.subjectRelative feed value
dc.subjectRumen
dc.subjectFermentation
dc.subjectDegradability
dc.subjectAvena
dc.subjectHordeum
dc.subjectSecale cereale
dc.subjectTriticosecale
dc.subjectTriticum aestivum
dc.subjectZea mays
dc.subjectBuğdaygil hasılları
dc.subjectKimyasal bileşim
dc.subjectBesleme değeri
dc.subjectGaz üretimi
dc.subjectNispi yem değeri
dc.subject.scopusVicia Ervilia; Vicia Sativa Subsp. Sativa; Peas
dc.subject.wosVeterinary sciences
dc.titleBazı buğdaygil kaba yemlerinin in vitro gaz üretimi, sindirilebilir organik madde, nispi yem değeri ve metabolik enerji içeriklerinin karşılaştırılması
dc.title.alternativeComparison of in vitro gas production, organic matter digestibility, relative feed value and metabolizable energy contents of some cereal forages
dc.typeArticle
dc.wos.quartileQ3
dc.wos.quartileQ3
dspace.entity.typePublication
local.contributor.departmentUludaǧ Üniversitesi/Ziraat Fakültesi/Zooteknik Bölümü
local.indexed.atTrDizin
local.indexed.atWOS
local.indexed.atScopus

Files

Original bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Thumbnail Image
Name:
Canbolat_2012.pdf
Size:
814.93 KB
Format:
Adobe Portable Document Format
Description:

License bundle

Now showing 1 - 1 of 1
Placeholder
Name:
license.txt
Size:
1.71 KB
Format:
Item-specific license agreed upon to submission
Description: